killinger med øretatovering

Er din kat registreret korrekt?

Alle katte, der adopteres fra Dyrenes Beskyttelses Internater, bliver mærket og registreret. På den måde sikres det, at katten kan komme hjem til sin ejer igen, hvis den skulle blive væk. Det er dog vigtigt, at katteejere selv sikrer sig, at katten er registreret korrekt.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Det sker med jævne mellemrum, at Dyrenes Beskyttelses internater modtager katte, som er mærkede men ikke registrerede. Når dette sker, er det tydeligt at se, at katten har et hjem, hvor ejeren ønsker at passe på den, men det er næsten umuligt at finde frem til ejeren, når katten ikke er registreret.

På Roskilde Internat er det alligevel lykkes et par gange at finde frem til en forsvunden ejer, og gang på gang bliver katteejeren meget overrasket over, at katten ikke er blevet registreret ved dyrlægen, mens den blev mærket. Det er derfor meget vigtigt, at man som katteejer selv tjekker op på kattens registrering, så den kan komme hjem igen, hvis den bliver væk.

Det er ejers ansvar, at tjekke at katten registreres korrekt

For at få ens kat mærket og registreret skal man en tur til dyrlægen. En chip kan gives uden bedøvelse, men for at øremærke katten skal den i fuld narkose. Derfor gøres dette ofte i forbindelse med en neutralisering.

Når dyrlægen har øre- eller chipmærket katten, udfylder de en blanket, som bliver sendt ind til Det Danske Katteregister eller Dansk Katteregister. Herefter modtager du en bekræftelse på mail, men hvis den ikke kommer, så er det dit ansvar som katteejer at tjekke op på det og være opsøgende, hvis man ikke hører fra et af de to registre.

Hvis man overtager en kat fra en anden familie, skal den gamle ejer gå ind og lave et ejerskifte af katten til den nye ejer. Det er ligeledes ens eget ansvar at sørge for, at katten er registreret til den korrekte person, hvis der f.eks. er skilsmisse i familien.

En lovgivning er vejen til bedre kattevelfærd

Der er aldrig kommet så mange ejerløse katte ind på Dyrenes Beskyttelses internater som netop nu. Det fik sidste år over 40.000 borgere til at skrive under for at få indført en kattelov, der pålægger katteejere at mærke og registrere deres kat, på samme måde som det kendes for hunde.

- Hvis alle ejerkatte var mærkede og registrerede ville en stor del af de nødstedte, tilskadekomne og syge katte, der kommer ind på internaterne, komme hjem igen. Samtidig vil velfærden for kattene blive betydeligt højnet, da katte, der er faret vild, ikke vil behøve at leve på gaden uden mulighed for at blive hjulpet hjem igen. En lov om mærkning og registrering vil hjælpe både katte, ejere og internater, der hvert år bugner med ejerløse katte, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

I 2021 modtog Dyrenes Beskyttelse 9.303 katte og killinger. Det er en stigning på 4,5 % i forhold til 2020, hvor der også var rekord i antallet af indleverede katte. Disse tal understreger blot, at behovet for en lov for kattene er større end nogensinde før. En stigning på 4,5 % er meget, når vores internater i forvejen bugner med katte.