katten Milly
Fotograf: Jesper Sunesen

Miraklet i Helsingør: Kat kom hjem efter 8 år

Katten Milly er kommet hjem til sin ejer, Bina Matic, efter otte år. Milly forsvandt i en flytning, og efter otte år var der ikke meget håb for, at katten kom hjem igen, men fordi Milly var mærket og registreret, dukkede hun en dag mirakuløst op.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I otte år havde Bina Matic fra Helsingør ikke set sin kat, Milly. Katten forsvandt på mystisk vis under en pasning tilbage i 2015, og Bina havde efter mange år opgivet håbet om nogensinde at se Milly igen. 

Alligevel skete det utrolige, at Bina fik et opkald fra Midt- og Vestsjællands Politi, der fortalte, at de havde fundet hendes kat. I første omgang var forvirringen total, for Bina mente ikke selv, at hun havde nogen kat. Der gik derfor et øjeblik, før det gik op for hende, at det var Milly, der var blevet fundet i god behold. 

Bina, katten Milly og kredsformand Gitte Brandenburg i Espergærde Dyreklinik. Fotograf: Jesper Sunesen

Forsvindingsdagen

Da Milly forsvandt, var hun bare en killing. Bina var netop flyttet fra Næstved til Helsingør, og da hun var midt i sin graviditet, havde hun fået sin hund, Nala, og Milly passet i Kvistgård. Da hun skulle hente dyrene, viste det sig, at hun havde glemt sin transportkasse. Derfor tog hun tilbage for at hente kassen til Milly, men da hun kom tilbage, var katten væk. 

Hun ledte i et stykke tid, men på et tidspunkt måtte hun slutte fred med, at Milly var væk. Bina fortæller, at hun i alle årene har haft dårlig samvittighed over, at hun havde glemt katteburet. Lige indtil i sidste uge, hvor miraklet så skete. 

Milly opholdt sig ved en 83-årig mands hus i et sommerhusområde i Udsholt cirka syv kilometer vest for Gilleleje og 30 kilometer fra, hvor Milly oprindelig forsvandt. Manden fik ondt af Milly og besluttede sig derfor for at hjælpe, selvom han godt vidste, at hvis han hjalp, så tog han også ansvar for katten. I første omgang efterlyste han ejeren på Facebook, men uden held. Han ringede derefter til Dyrenes Beskyttelse Vagtcentral 1812 og aftalte, at der ville komme en for at hente Milly. 

På billedet ses kredsformand Gitte Brandenburg, som var med til at bringe Milly hjem igen. Fotograf: Jesper Sunesen

Milly var øretatoveret 

Gitte Brandenburg er frivillig hos Dyrenes Beskyttelse og mødte for et par uger siden op hos manden for at hente katten. Her var hun ikke i tvivl om, at katten havde et hjem. 

- Da jeg kommer frem, kan jeg se, at katten er meget tam og hopper lige op i mine arme. Det ville hun ikke gøre, hvis ikke hun var vant til mennesker, siger Gitte Brandenburg.

Katten var heldigvis øretatoveret, så det var muligt at søge ejeren frem i Det Danske Katteregister, hvis den skulle være forsvundet, tænkte hun. Men tatoveringen var ikke til at læse.

Gitte kørte derfor Milly til Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde, og her skulle katten først falde lidt til ro, før personalet kunne aflæse øretatoveringen. Da katten faldt til, undersøgte internatet det telefonnummer, som var tilknyttet øremærket. Det var udgået. De bad derfor Midt- og Vestsjællands Politi om hjælp til at finde ejeren, og de sporede nummeret tilbage til Bina.

Fordi Milly var øretatoveret, lykkedes det at finde hendes ejer, selvom der var gået otte år. Og hverken Bina eller Milly var i tvivl om, at de kendte hinanden. Gensynsglæden var stor, ikke mindst for Binas hund, Nala. 

Der var stor gensynsglæde for de to dyr, der i dag går rundt præcis, som de plejede førhen. Bina fortæller, at det er som om, hun slet ikke har været væk. Samtidig opfylder Millys genforening med familien et fødselsdagsønske fra Binas søn, der ønskede sig en kat. Med andre ord var det på alle måder et mirakel der udspillede sig i Helsingør i sidste uge. 

Gitte Brandenburg tager imod Bina og Milly på klinikken i Espergærde. Fotograf: Jesper Sunesen

En utrolig afslutning

Senere skulle historien yderligere udvikle sig, da der kom den fineste afslutning for alle dem, der havde hjulpet Milly hjem igen. Bina ville nemlig bestille en tandrensning til den hjemvendte kat og ringede til Millys dyrlæge i Espergærde, som for otte år siden steriliserede og øremærkede hende. Og det er netop den dyreklinik, hvor Gitte Brandenburg arbejder. Det var et fuldstændig vildt tilfælde, at det netop var Gitte, der besvarede telefonen den dag.

- Bina fortalte i telefonen, at hun havde fået sin kat hjem efter otte år, og at hun var blevet glædeligt genforenet med hende hos Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde ugen forinden. Så vidste jeg, at det næsten måtte være Milly. Det var en rigtig dejlig afslutning på den sag, fortæller Gitte Brandenburg, kredsformand i Nordsjælland.

Fotograf: Jesper Sunesen

Du kan få din kat mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen. Begge dele skal du have gjort hos din dyrlæge. For at folk skal kunne finde frem til dig, hvis de finder din kat, skal den også registreres.

Der findes følgende katteregistre i Danmark:

1) Det Danske Katteregister

2) Dansk Katteregister