Fugl med æble

Er haven klar til vinter?

Vinteren står for døren, og det betyder for haveejere, at haven skal gøres klar til de kolde måneder. Om vinteren er maden knap for dyrene, men som haveejer er det en af de ting, man kan hjælpe med, hvis man tager hensyn til det.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Når årstiderne skifter, så ændrer naturen sig også. Det gælder også for haverne, hvor vinteren netop nu er ved at gøre sit indtog. Bladene falder af træerne, og havens frugter gærer på græsplænen eller på buskene.

For mange haveejere er det nu, at haven gøres klar til de kolde måneder. Mange beskærer buske og træer, blade samles og nedfaldsfrugt fjernes, men det kan både være nemmere og mere dyrevenligt at gøre haven vinterklar.

Blade på græsset

Når kulden kommer, så falder mange blade af træerne. Det bedste er bare at lade bladene ligge, hvor de er faldet ned, men hvis man ikke vil have bladene liggende på græsplænen, så kan de rives ind i bedene eller eventuelt samles i en bunke, så dyrene kan få glæde af dem. Bunker med blade og kvas kan bruges til pindsvinets vinterrede, men det er også et godt sted at finde føde for andre af havens dyr. Lav gerne bunkerne allerede nu, da flere dyr mangler dem.  

Bladene kan også bruges som isolering i bede, hvis man har planter der ikke skal have frost. Her kan bladene lægges over bedene, og på den måde fungere isolerende på frost.

Beskæring

Det er nemmest at beskære træer og buske, når bladene allerede er faldet af. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at man venter med at beskære, til bladene falder af. På den måde kan man også se om der evt. er egernreder gemt i ens træer og buske.

Når grene er skåret af, så er det bedst at lade dem ligge i bunker så dyrene kan få glæde af dem. Man må endelig ikke smide dem ud, da dyrene kan bruge dem både til at bygge rede i, men også til at finde føde i.

Den rådne frugt

Sommerens bær og frugter er for det meste væk nu, men hvis man har frugttræer i haven, kan der ligge en del nedfaldsfrugt på græsplænen. Det er vigtigt at lade frugten ligge eller samle den i en bunke, da den agerer føde for mange forskellige dyr.

Hvis man absolut ikke vil have æblerne i en bunke, så gem dem i en spand eller andet, og giv dem til fuglene som foder i løbet af vinteren. Du kan også gemme det til vinterens sommerfugle, som elsker rådden frugt.

Plant nyt

Hvis man ønsker sig nyt i haven, er det et godt tidspunkt at plante hjemmehørende træer og buske. Det kan være for eksempel være hyld, eg, hassel, pil, birk eller hæg.

Hvis din have er mindre, er især hyld, pil og hassel gode, da de kan tåle og blive klippet meget ned. Det kan også være æble- eller kirsebærtræer.

Fuglefodring

Hvis du har lyst til at fodre, kan du sagtens begynde på det nu. Det er vigtigt at sørge for at have gode foderautomater, frem for foderbræt, så den gode hensigt ikke ender med at sprede sygdom blandt havens fugle.

Hvis det er første gang, du fodrer fuglene, så væbn dig med tålmodighed – fuglene skal lige opdage, at der er frø at komme efter, i din have.