sociale hunde

Er min hund social?

Tillid til mennesker og verden er ikke medfødt for en hund. Det kræver god socialisering og masser af positive oplevelser, før hunden stoler på verden. Desuden er det vigtigt at komme i gang tidligt, mens hvalpen er mest nysgerrig.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hvalpen er klar til at forlade sin mor når den er 8 uger gammel. Det er derfor opdrætteren der skal give hvalpene de første gode oplevelser med børn og voksne. Når hvalpene præsenteres for nye mennesker og dyr socialiseres de og det skal gerne ske fra de er helt små, for at de får et godt og harmonisk forhold til dyr og mennesker.

Ud over at socialisere hvalpen skal den også miljøtrænes. Dette sker i takt med at den bliver mere mobil og derfor kan komme mere og mere rundt i dens omgivelser. Også her er det vigtigt at møde verden på en rolig og overskuelig måde, så de nye omgivelser bliver en god oplevelse.

En god socialisering giver pote senere i livet

Når din nye hvalp flytter ind, udvides dens verdensbillede markant. Dit hjem er nu også hvalpens hjem og den skal på ny lære lugte, lyde, omgivelser og mennesker at kende. Med andre ord, så forsættes den socialisering, som opdrætter har påbegyndt.

”Hemmeligheden bag en vellykket socialisering er, at du aldrig præsenterer hvalpen for mere end den kan overskue. Start derfor langsomt og gå ikke for hurtigt frem. Desuden er det en god ide at tænke over hvad du gerne vil have hvalpen er tryg ved, når den er blevet voksen, og præsenter den så løbende for disse ting og giv den en god oplevelse,” forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Det er vigtigt at sørge for, at hvalpen får så mange positive oplevelser som muligt, inden den fylder 1 år. Særligt de første seks måneder er vigtige, da hvalpen i denne periode er meget modtagligt for nye udtryk.

Når hvalpen bliver stor, vil den reagere på forskellige oplevelser og mennesker, alt efter hvordan det første møde har været tidligere i livet. Det er også derfor det er så vigtigt, at de første møder og oplevelser er positive.

Hvis du vil lære mere om socialisering kan du se Dansk Kennel Klubs film ”Forstå din hund” og få mere inspiration til en god start med hunden. 

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.