Kanin der snuser

Er min kanin syg?

Ofte bliver kaniner kun 5-9 år i fangenskab, fordi manglen på plads og forkert diæt fører til forhøjet risiko for en lang række potentielt livsforkortende og smertefulde sygdomme. Med den rigtige pasning og pleje kan kaniner blive helt op til 15 år. Bliv klogere på de hyppigste sygdomme og sygdomstegn, så du kan nå at reagere i tide og sikre din kanin et godt og langt kaninliv.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Som byttedyr vil kaniner skjule alle tegn på svaghed, derfor er det ikke nemt at se, hvis kaninen lider eller plages af sygdom. Det er derfor nødvendigt at holde øje med små adfærdsændringer. Det kan være ændringer i aktivitetsniveau, renlighed, spisevaner, bevægelsesmønstre eller afføring. Opdager man ændringer, skal man reagere ved tage sin kanin til dyrlæge.

Der er ikke plads til tænderne

Kaniner har flere hyppige sundhedsmæssige problemer, et af dem er deres tænder. Kaninens 28 tænder vokser hele livet, derfor kan der opstå problemer, hvis kaninens diæt ikke giver tilstrækkeligt slid af tænderne. Det kan betyde, at nogle tænder slides mere end andre, hvilket i sidste ende kan føre til, at nogle tænder er for lange sammenlignet med resten af tænderne. Tandproblemerne kan forebygges med kost bestående af masser af hø og grene til at gnave i, der naturligt slider kaninens tænder. Et andet tandrelateret problem opstår hos bestemte racer, der er avlet til at have en kortere snude. Hos disse racer skal tænderne fordeles på mindre plads, hvilket gør det umuligt at opretholde en fornuftig tandstilling. Man skal holde øje med ændrede spisevaner, afføring, savl og vægttab, der kan være tegn på tandproblemer hos kaniner.

De søde hængeører kan gøre ondt

Et andet sundhedsmæssigt problem opstår hyppigt hos kaniner med hængeøre. Nogle kaniner bliver avlet til at have hængeøre, men det hverken øger kaninens evne til at høre eller kaninens mulighed for at rengøre øret. Til gengæld plages mange kaniner med hængeøre af ophobning af ørevoks og forsnævring af øregange, hvilket ofte kræver operation.

Den følsomme mave

Også kaniners sensitive maver kan føre til livstruende problemer. Kaniners kost skal have højt indhold af fiber og et lavt indhold af sukker. Ofte opstår der problemer hvis kaninen spiser for lidt hø, og samtidigt indtager for meget sukker. Denne kombination fører i mange tilfælde til overvægt, der ligeledes øger risikoen for mange andre sundhedsmæssige problemer. Overvægtige kaniner har dårligere trivsel og kortere forventet levealder, derfor skal overvægt forebygges med rigtigt foder, gode boligforhold og meget motion. Derudover skal enhver ændring i kosten foregå gradvist, så maven kan nå at vænne sig til det.

Vira er endnu en sundhedsmæssig udfordring, der kan koste mange kaniner livet. Dog er løsningen på denne udfordring mere lige til, da årlig vaccination kan beskytte kaninen mod de mest udbredte vira. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man årligt for sin kanin vaccineret.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.