Artikel, 17. marts 2022

Guide til succesfuld bonding af kaniner

Kaniner er sociale dyr, der har brug for kontakt med artsfæller. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man altid holder minimum 2 kaniner sammen. Har man kun én kanin, bør man anskaffe sig en ven til kaninen, men processen med sammenføring, eller bonding som det kaldes, af kaniner kan være svær og tage lang tid.

Image of Stine Fredberg
Stine Fredberg,
Studentermedhjælper i Kommunikation
Del artiklen på:
2 kaniner

Man kan se på en kanins adfærd, hvordan den har det i en anden kanins selskab. Har kaninen ørene liggende ned langs ryggen, så er det et tegn på, at den er utilpas. Men når kaninen derimod begynder at udstråle nysgerrighed, er det et godt tegn. Man kan se, at kaninen slapper af, når den spiser eller undersøger ting i den anden kanins nærvær.

Sådan bliver bonding en succes

For at øge sandsynligheden for en succesfuld bonding, skal man sikre sig, at kaninerne er neutraliseret. Når kaniner er neutraliseret, forstyrres de mindre af deres hormoner, og derfor vil der opstå færre konflikter mellem neutraliseret kaniner sammenlignet med ikke-neutraliseret kaniner. Det er også vigtigt, at kaniner har god plads, så den oprindelige kanin ikke føler, at dens plads bliver taget fra den, eller at de skal slås om pladsen. I den forbindelse skal man sammenføre 2 kaniner på neutral grund. Sker det ikke på neutral grund, vil sammenføringen føles som en indtrængning, hvilket med overvejende sandsynlighed vil ende i konflikt.

Guide til bonding

  • Har man i forvejen en kanin, der bor på 9 kvm, så deler man den bolig op i to.
  • På den måde har de to kaniner kontakt, men ikke fysisk, så de kan ikke nå hinanden eller hoppe/grave sig ind til hinanden. 
  • De to kaniner falder til således de første 14 dage.
  • Er der positive tegn efter 14 dage kan kaninerne skifte toiletbakke, hø eller andet.
  • Går det stadig fint, så byt rundt på kaninerne og lad dem overnatte i hinandens område.
  • Går dette godt, så lad dem mødes på neutralt sted, hvor ingen af dem har været før.
  • Dette foregår gennem korte positive møder, med fast tidspunkt hver dag. Går det godt, kan tiden øges.
  • Herefter kan kaninerne flytte sammen i deres endelige bolig, og der er gået ca. 3 måneder.

Har man både sørget for at neutralisere sine kaniner, sikret plads til kaninerne og neutral grund til sammenføringen, skal man alligevel væbne sig med tålmodighed. Bonding af kaniner kan være en tidskrævende proces, så man bør sætte minimum 3 måneder af til projektet.

Man skal også huske, at bonding af kaniner ikke altid vil lykkedes. Selvom man har styr på alle de forhold, der i udgangspunktet vil føre til fornuftig bonding, er det muligt, at kemien mellem kaninerne betyder, at sammenføringen aldrig vil kunne lykkedes. Det er med kaniner, som det er med mennesker, nogle vil bare aldrig blive bedste venner. Af den grund er det også vigtigt at have en klar plan for, hvad man gør, hvis det ikke lykkedes at sammenføre kaninerne. Man skal jo ikke stå i en situation, hvor sammenføringen ikke kan lykkedes, og man ikke ved, hvad man så skal gøre med kaninen.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler kun bonding af en hun- og en han-kanin, da det giver de bedste chancer for at sammenføringen lykkedes. 

Hvis sammenføringen at 2 kaniner lykkedes, vil man hurtigt opleve den positive effekt. Kaniner elsker selskab, derfor vil en ny ven medføre stor glæde hos kaninen. Som ejer af flere kaniner vil man naturligvis også opleve, hvor forskellige kaniner kan være, hvilket er med til at gøre livet som kaninejer endnu sjovere.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.