Flad vs lang snude

Flade snuder giver risiko for dårlig livskvalitet

Hunde med flade snuder har ofte vejrtrækningsproblemer, hvilket giver en dårligere livskvalitet, da de skal kæmpe for at trække vejret. De snævre luftveje resulterer i, at hundene bliver inaktive og ofte overvægtige. Der er dog også andre fysiske skavanker, som kan give hundene problemer.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Fladsnudede hunde er en samlet betegnelse for de hunde, som har forkortet næseparti. Hundene er populære, fordi mange mennesker finder deres flade ansigt og store øjne enormt nuttede.

- Disse hunderacer fremavles primært med ejernes interesse in mente. Dem, der køber hundene, opfatter ikke nødvendigvis deres prusten som dårlig livskvalitet. De synes, det er sødt, men det er ikke godt for hundene. Der er mange lidelser forbundet med de flade snudepartier, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Korte snuder giver problemer

De fladsnudede hunderacer er kendt for at have brede og korte kranier, hvilket har resulteret i helt flade snuder, underbid, masser af overskydende hud og små kompakte kroppe. Disse træk fremavles efter menneskelige præferencer for udseende, men de har en lang række negative konsekvenser for hundene.

- De fladesnudede hunde lider ofte af BOAS, som er en samlet betegnelse for luftvejsproblemer i de øvre luftveje. Denne lidelse giver et enormt vejrtrækningsbesvær og kan sammenlignes med, hvis et menneske udelukkende skulle trække vejret gennem et sugerør eller altid var meget forkølet, forklarer Jens Jokumsen og fortsætter:

- Symptomerne for disse fysiologiske problemer kan høres som snorken, grynten eller hvæsende lyde. Det er vigtigt at pointere, at disse ikke er standarder for racerne, men tegn på vejrtrækningsbesvær forbundet med ubehag og lidelser.

Øjenproblemer, hudproblemer og kranieproblemer

Det er ikke kun de flade snuder, som giver hundene problemer. Mange af hundene lider også af øjenlidelser, hudproblemer og deformiteter i rygsøjlen.. 

- Selvom flade snuder giver mange udfordringer, så er der også andre fysiske udfordringer, som giver hundene skavanker. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på hele sin hund, hvis den er af en race, som er disponeret for medførte lidelser, siger Jens Jokumsen. 

Det er købers ansvar

Først og fremmest er det vigtigt at hundenes lidelse anerkendes som et problem. Det er vigtigt at ejerne af hundene anerkender, hvis deres hund har vejrtrækningsbesvær, infektioner i hudfolder, øjenlidelser med mere.

Hvis din hund ikke trækker vejret lydløst eller kan gå en tur uden at hive efter vejret, anbefaler Dyrenes Beskyttelse at du taler med din dyrlæge om hundens tilstand. 

  • Vejrtrækningsbesvær på grund af forsnævringer i de øvre luftveje.
  • Øget risiko for ikke at kunne bevæge sig frit og ubesværet.
  • Svært ved at regulere kropstemperaturen, hvilket gør hunden mere tilbøjelig til overophedning.
  • Ofte udstående øjne, hvilket gør hunden mere modtagelige for øjenproblemer.
  • Kæbe- og tandsætningsproblemer på grund af kompakte kranier.
  • Hudfolder, som kan fange fugt og snavs, hvilket kan føre til hudinfektioner.