Artikel, 16. juni 2021

Foderguide: hvad spiser en kanin egentlig?

Kaniner er sensitive dyr på mere end et punkt. Der er derfor mange aspekter at tage hensyn til, hvis man overvejer at få kaniner i familien, for at sikre, at kaninerne trives. Foderet er særligt vigtigt, men hvad har kaniner brug for og hvad skal man fodre med?

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Foto: Kim Johnsen, thelens.dk

Kaniner har sensitive maver og det er derfor vigtigt, at de bliver fodret korrekt. Hvis kaniner ikke fodres korrekt, vil deres generelle livskvalitet hurtigt falde og de vil ikke trives.

Kaniner bliver nemt syge, hvis de får forkert kost. Det er derfor vigtigt at introducere ny mad forsigtigt, og over en længere periode, så deres maver kan vænne sig til det. Kaniner har et unikt fordøjelsessystem, som det er særligt vigtigt at tage hensyn til, så dine kaniner kan være glade og godt tilpas hele deres liv.

Hvad skal kosten bestå af?

Grundlæggende spiser kaniner fire forskellige typer mad. Hovedvægten af deres foder skal bestå af godt hø og græs. Omkring 85 % af kaniners kost skal dækkes af dette og det er vigtigt det er af god kvalitet og at kaninerne har adgang til det hele tiden så de ikke mangler det. Høet skal være grønt, dufte sødt og ikke være støvet eller vakuumpakket.  

Ud over hø skal kaniner gerne have 10 % grønne planter og urter. Det kan være krydderurter, grønne grønsager og kaningodkendt ukrudt såsom mælkebøtter og vejbred. Kaniner har også brug for adgang til bark, så de hele tiden kan slibe deres tænder på den. De sidste 5 % skal bestå af piller af god kvalitet lavet specifikt til kaniner.

Det anbefales at kaniner får 15-25 gr. tørfoder om dagen og det er vigtigt at det ikke bare serveres i en skål. Foderet skal gerne spredes ud så kaninerne får brugt hjernen og ikke spiser deres mad på 5 minutter.

Til sidst er det også vigtigt at kaniner altid har adgang til masser af frisk vand som serveres i en skål. Det er vigtigt at de får deres vand i en skål og ikke en flaske. Kaniner har særligt brug for masser af vand når de fælder, så deres system ikke stopper til.  

Et særligt fordøjelsessystem

Kaniners fordøjelsessystem er indrettet til at fordøje store mængder af fiberindholdsrigt foder, eksempelvis hø, græs, forskelligt slags ukrudt, urter og bark. Når kaniner tygger sin mad, er de det man kalder en pseudo drøvtygger. Det betyder, at kaniners foder bliver nedbrudt i to forskellige tarme, nemlig blindtarmen og tyktarmen. Alle de små stykker fibre ender her, hvor de bearbejdes yderligere.

Efter denne bearbejdning kommer denne afføring ud som en speciel type afføring, som kaldes natafføring eller cecotroper. Denne afføring er en slags vitaminpille for kaniner og bliver derfor spist, for igen at gå gennem systemet, så næringen kan blive trukket ud af den. Denne vitaminpille er uhyre vigtig for kaniner, da den indeholder uundværlige næringsstoffer.

Hvis man en dag finder denne afføring ved sine kaniner, er det vigtigt at få tjekket dem ved en dyrlæge. Natafføringen ligner små brombær. Kaniner laver i gennemsnit 500 lorte om dagen, og det er vigtigt at holde øje med at alt ser fint ud.

De større fibre kan ikke nedbrydes og kommer ud som de velkendte kugler der typisk forbindes med kaniners afføring. Det er vigtigt at sørge for at kaniner får fibre nok i form af hø og græs, da man ellers risikere at den får diarré eller at maven går i stå.    

Kaniners foder skal bestå af:

  • Ubegrænset adgang til grønt og friskt hø
  • Urter, grønne grønsager og kaningodkendt ukrudt såsom mælkebøtte og vejbred
  • Kaninpiller af god kvalitet
  • Bark 
  • Frisk vand serveret i en tung keramikskål