Cirkuselefanterne i Danmark er gået på pension

Frankrig på rette vej

Frankrig vil gradvis udfase vilde dyr i cirkus og lukke landets minkproduktion ned. Det meldte den franske miljøminister ud forleden.

Skrevet af:
Marie Hougaard

En udfasning af vilde dyr i cirkus, nedlukning af landets minkproduktion og forbud mod spækhuggere og delfiner i fangenskab. Frankrig er i den grad kommet højt op på listen over lande, der gør noget ved landets dyrevelfærd.

Landets miljøminister Barbara Pompili meldte forleden ud, at Frankrig lægger kursen om, når det kommer til de vilde dyr i landet, og har med de tre tiltag taget et vigtigt skridt på vejen.

”Vores holdning til de vilde dyr har ændret sig. Det er på tide, at vi åbner op for et nyt kapitel i vores forhold til de vilde dyr”, sagde ministeren ifølge BBC på et pressemøde. Ministeren ville dog ikke sætte en dato på udfasningen og forbuddet.

Biolog og projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang bakker op om Frankrigs tiltag:

”Det er et skridt i den rigtige retning, at Frankrig nu forbyder vilde dyr i cirkus, men der er brug for at få en dato på, så det ikke bliver en meget lang udfasning. De vilde dyr i cirkus har brug for at leve et mere naturligt liv, og ikke et, hvor de skal optræde i rampelyset hver aften, så det er essentielt med hurtig handling for dyrenes skyld”, siger Anne Sofie Meilvang.

Forbuddet omfatter omrejsende cirkusser, hvorimod zoologiske haver og stationære etablissementer ikke bliver ramt af forbuddet.

I 2020 lykkedes det, efter Dyrenes Beskyttelses årtier lange indsats, at få forbudt vilde dyr i cirkus i Danmark.

Minkindustrien på retur

Udover forbuddet mod vilde dyr i omrejsende cirkusser og at holde delfiner og spækhuggere i fangenskab, slog miljøminister Barbara Pompili også ned på den franske minkproduktion. Hun offentliggjorde nemlig på samme pressemøde, at minkproduktion også bliver forbudt i Frankrig i løbet af de kommende år.

Ikke kun Frankrig, men flere andre europæiske lande har forbudt produktionen af mink, blandt andet Holland, Norge, Tyskland og Spanien. I Holland er der, modsat Frankrig, sat dato på, hvornår minkproduktionen lukker ned, nemlig d. 1. marts 2021.

Danmark er en af verdens største minkproduktioner, og dyrevelfærden er dårlig i en produktion, hvor man holder dyr i små bure stik imod deres naturlige instinkt. Industrien er i store økonomiske problemer, og de seneste måneder har man desuden set, hvordan corona-virus breder sig på de danske minkfarme. Dyrenes Beskyttelse mener derfor, man bør følge de øvrige europæiske lande trop og lukke den danske minkproduktion en gang for alle.