Trækfugle flyver som kile under blå himmel
Foto: Rafael Garcin

Fuglene flygter fra fyrværkeri

Forskning viser, at de vilde fugle flygter langt væk fra fyrværkeri, og at nytårsbragene har vidtrækkende konsekvenser for fuglene på en årstid, hvor det er vitalt for dem at spare på energien.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Lysglimt, brag og krudtslam er for mange en stor del af nytårsaften. Men netop alt dette er med til at skræmme livet af vilde dyr og fugle, og det, der er festligt for nogle, kan i værste fald betyde traumer og død for andre. 

Nytårskrudtet resulterer i, at fugle flygter op til 500 kilometer til nytår. Et internationalt hold af forskere fra Holland, Tyskland og Danmark, blandt andet fra Aarhus Universitet, har sporet gæs med gps før og efter nytårsaften i årene 2014-21 og har afsløret ændringer i fuglenes adfærd, der varede ved, længe efter at fyrværkeriet sluttede. 

Panikreaktioner

 - Vi kan se, at fuglene laver noget, der ligner panikreaktioner. De flyver højt og langt fra deres overnatningspladser som en umiddelbar reaktion på fyrværkeriet. De overnatter jo ellers for at få fred og ro og spare på kræfterne. På grund af den voldsomme aktivitet nytårsnat skal de nu i stedet bevæge sig mere og æde mere i ugerne efter nytår, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse. 

Forskningen viser med bevægelsesdata fra i alt 347 gæs, at fugle nytårsaften pludselig forlader deres sovepladser og flyver til nye områder længere væk fra beboede områder. Fuglene hvilede to timer mindre og fløj længere, nogle gange op til 500 kilometer nonstop, end de gjorde på nætter uden fyrværkeri. 

– I Danmark overvintrer store mængder gæs af alle de fire undersøgte arter. Vi kan se, at reaktionerne er voldsomme, ikke bare under og efter fyrværkeriet, men også lang tid efter, siger Michael Carlsen. 

De fire arter, der blev undersøgt, var blisgæs, bramgæs, kortnæbbede gæs og sædgæs. Fælles for dem er, at de tilbringer deres vintre med at hvile og spise i Nordtyskland, Danmark og Holland, hvor undersøgelsen er lavet. 

Chok med fatale konsekvenser

Målingen viste, at gæs i gennemsnit fløj mellem fem og 16 kilometer længere væk og 40-150 meter højere end nætterne før nytårsaften. I dagene efter var mange af dyrene igen på vingerne, og nogle af dem vendte aldrig tilbage til deres oprindelig sovepladser. Resultaterne af forskningen kom ikke som en overraskelse for Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse. 

– Vi ved, at både vilde fugle og vilde pattedyr reagerer negativt på fyrværkeri. Dette studie viser ydermere, at fyrværkeriet har negativ effekt i dagevis efter nytår. Selv om dette studie er lavet på fugle, så vil jeg tro at pattedyrene har lignende reaktioner og gemmer sig, stikker af eller måske vågner af deres vinterhi. 

Drop fyrværkeriet

– Vi kan ikke advare dyrene i naturen om, at nytåret kommer, så for dem vil det være et stort chok. Også efterfølgende vil de skulle bruge meget tid på at søge ekstra føde og finde nye hvilepladser. Det kan have store konsekvenser for deres overlevelse resten af vinteren, siger Michael Carlsen og tilføjer: – Det bedste, vi kan gøre for de vilde dyr og miljøet, er at lade være med at fyre fyrværkeri af. Og det gælder alle årstider og alle årets dage.