Skældyrsunge og voksen

Handlen med skældyr er mangedoblet

Det er verdens mest ulovligt handlede pattedyr og ny rapport afslører, at antallet af beslaglæggelser af ulovligt handlede skældyr er tidoblet på få år. Skældyr udgør nu en større del af de ulovligt handlede arter.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Skriv under i kampen mod handel med vilde dyr

Hjælp os med at stoppe handel med vilde dyr:

Skriv under her

Det særegne skældyr er indehaver af to kedelige rekorder: det er verdens mest handlede pattedyr og ny rapport viser, at antallet af beslaglæggelser af skældyret er tidoblet på ganske få år.

Skældyret er kendetegnet ved de hårde skæl, der dækker hele dyret som et panser. Når skældyret bliver bange, ruller det sig sammen til en kugle, så skællene beskytter det. Det er skællene, der har den største værdi på det illegale marked. Skællene bliver ofte brugt tørret og knust i traditionel asiatisk medicin og siges at have helbredende effekt på alt fra gigt til manglende mælkeproduktion.

På bare fire år, fra 2014-2018, er antallet af beslaglæggelser af skældyr tidoblet. Det viser en ny rapport fra FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet. I rapporten, der har et afsnit dedikeret handel med skældyr, kan man læse, at de mange beslaglæggelser højst sandsynligt er udtryk for en øget ulovlig handel med skældyr. Hvor det tidligere ofte var kødet, der blev beslaglagt, er det i dag primært skællene, der bliver fundet.

 

Udover at antallet af beslaglæggelser af skældyr er tidoblet, udgør skældyret nu også en langt større del af de ulovligt handlede arter. Hvor skældyret i perioden 2009-2013 stod for 4% af de beslaglæggelserne af ulovligt handlede arter, stod det i 2014-2018 for 13,9%.

 

Et dyr, der nemt stresses

På trods af det hårde ydre bliver skældyret hurtigt stresset og det kan udvikle mavesår og lungebetændelse. Når de bliver indfanget i naturen og sidenhen transporteret, foregår det på måder, der er meget problematiske for dyrenes helbred og velfærd.

Skældyrene fanges ofte i snarefælder, hvilket nemt giver dem store sår. Herefter bliver de transporteret i små nylonnet, hvor de ikke kan bevæge sig. Her ligger de sammenrullet i nogle gange over en uge, dækket af deres egen urin og fæces og uden adgang til vand eller føde. Nogle gange tvangsfodres de med kalksten for at forøge deres vægt ved salg.

Er skældyret heldigt at blive reddet fra smuglerne, vil det ofte tage måneder med intens pleje og dyrlægebehandling at rehabilitere det. Desværre kommer mange af dem sig aldrig over de sår og skader, de er blevet påført under indfangningen og transporten, og dør, inden de kan blive genudsat i naturen

Foto: Gregg Yan/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en og Tikki Hywood Trust/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

Kend dit skældyr

Der findes otte arter af skældyr, og de lever alle sammen i Afrika eller Asien.

På for- og bagben sidder der kraftige kløer, som skældyret bruger til at grave blandt andet termitboer ud for de termitter, det ynder at spise. 

Ligesom myreslugeren har skældyret en lang tunge, som det bruger til at fange både myrer og termitter med.

Skældyrene bor alene eller i par, og når ungen er lille, rider den på halen af moren.