Stop lange dyretransporter
Foto: Eurogroup for Animals

Historisk chance for at stoppe lange transporter af levende landbrugsdyr i EU

Lige nu har vi muligheden for at påvirke reglerne for transport af levende dyr i EU. Det er en historisk mulighed for at ændre de uværdige forhold, som millioner af landbrugsdyr udsættes for, når de eksporteres over lange afstande.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Du kan hjælpe landbrugsdyrene

Vær med til at bede EU om at ændre livet for de mange landbrugsdyr. Skriv under her 

Dyrene klemmes sammen på larmende lastbiler og bliver som handelsvarer kørt i timevis og dagevis, nogle gange uger, under ekstremt stressende og belastende
forhold. Mange ankommer udmattede  til destinationen. For nylig blev to kvægskibe tæt pakket med ungtyre sejlet rundt i Middelhavet i tre måneder på grund af forviklinger i handlen med tyrene, som endte med at blive læsset af, kun for at blive aflivet. 

”Det er uværdigt for EU, at vi accepterer, at dyrene bliver behandlet på den måde,” siger Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, som  følger nøje med i arbejdet med at revidere EU’s Transportforordning. Forordningen fastlægger reglerne for transporten af landbrugsdyr i EU, og skal revideres med henblik på ændringer, der skal træde i kraft i 2023.

Historisk chance 
”Det er en historisk mulighed for at ændre betingelserne for alle de landbrugsdyr, der bliver sendt ud på lange transporter hver år. Det sker ikke særlig tit, at den slags regulering bliver åbnet op for revision. Der går måske mere end 20 år, før vi får den chance igen. Det kan få en kæmpe betydning for de dyr, der eksporteres. Det gælder ikke mindst for danske dyr. Danmark er et af de lande, der eksporterer allerflest levende pattedyr hvert år, herunder 15 millioner grise, både indenfor og ud af EU,” siger Ditte Erichsen.

Forbyd eksport af levende dyr
Dyrenes Beskyttelse arbejder sammen med 69 andre organisationer i hele EU for at kræve et forbud mod lange transporter af levende dyr, herunder forbud mod lange transporter af spæde dyr. 
Nærmere betegnet stiller vi samlet følgende tre krav:

  • Forbud mod eksport af levende dyr til lande udenfor EU
  • Forbud mod lange transporter over otte timer inden for EU
  • Artsspecifikke krav til transport af alle slags levende dyr i EU

Bedre love for landbrugsdyr 
Lige nu samler Dyrenes Beskyttelse og de øvrige europæiske organisationer underskrifter for at påvirke lovgivningen for landbrugsdyr. Der er brug for 500.000 underskrifter på tværs af EU inden september. Til den tid skal EU-Kommissionen nemlig beslutte hvilke dele af de fælles love, der skal ændres i en gennemgribende revision af al regulering, der vedrører landbrugsdyr.