Søer fikseret i bøjler

Historisk sejr: Slut med bure i EU

Vi gjorde det. I dag har EU-kommissionen forpligtet sig til at foreslå lovgivning, der udfaser bure til landbrugsdyr i hele EU. De 1,4 millioner EU-borgere, der underskrev borgerinitiativet og krævede dyrene ud af burene, er blevet hørt. Det er en historisk dag for dyrevelfærden og for demokratiet i EU

Skrevet af:
Johanne Gabel

Takket være de mange danskere, som sammen med i alt 1,4 millioner andre EU-borgere underskrev borgerinitiativet End the Cage Age, er der nu udsigt til, at de mange millioner landbrugsdyr i hele EU kan få leveværdige liv.

Øredøvende krav

”Rekordmange borgere i hele EU skrev under på kravet, og mere end 170 organisationer stod sammen om at løfte borgerinitiativet. Der var overvældende tilslutning ved både høring og afstemning i Parlamentet. Det kunne Kommissionen ikke overhøre. Den har lyttet til borgernes krav om anstændig behandling af vores landbrugsdyr. Nu er der endelig udsigt til, at dyrene kan sprede vingerne, vende sig rundt, passe sine unger, rette sig ud og i det hele taget bevæge sig naturligt omkring,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

For dyrene, moralen og sundheden

På EU-Kommissionens pressemøde i dag, den 30. juni, sagde kommissær for sundhed og dyrevelfærd Stella Kyriakides blandt andet:

”Vi har lyttet til de 1,4 millioner EU-borgere, der skrev under, og til de mange mange andre EU-borgere, som bekymrer sig stadig mere om dyrenes velfærd. Udfasningen af burene er en moralsk, sundhedsmæssig og økonomisk forpligtelse. Et burfrit landbrug handler om både vores og dyrenes sundhed.”

Kommissæren understregede, at dyrevelfærd nu er en klar politisk prioritet, og at Kommissionen herefter vil arbejde videre med at fastlægge udfasningsperiode og økonomisk støtte, så landmændene kan ændre indretningen af deres produktion og komme ind i en burfri fremtid. Kommissionen vil desuden sørge for at også produkter, der importeres til EU, skal overholde de fremtidige regler om burfri produktion.

Borgerinitiativets vej til sejr

  1. Borgerinitiativet End the Cage Age blev lanceret i Bruxelles i september 2018
  2. Da underskriftsindsamlingen sluttede et år senere, var der 1,4 millioner gyldige underskrifter fra EU-borgerne
  3. Det blev dermed det sjette borgerinitiativ, der lykkedes med at samle de fornødne antal underskrifter, ud af i alt 76 lancerede borgerinitiativer i løbet af 10 år
  4. End the Cage Age er desuden det første borgerinitiativ for landbrugsdyrenes velfærd, og det største samlede politiske krav nogensinde for landbrugsdyr i EU
  5. I oktober 2020 blev underskrifterne overdraget og præsenteret i EU
  6. I april 2021 var der høring i EU-Parlamentet med overvældende tilslutning til kravet om udfasning af bure
  7. I maj 2020 vedtog parlamentets landbrugsudvalg en resolution om udfasningen
  8. Den 10. juni var der ved en afstemning i parlamentet flertal for et forbud mod burene
  9. Den 30. juni melder EU-Kommissionen ud, at der vil blive foreslået lovgivning, der udfaser bure til landbrugsdyr i overensstemmelse med borgerinitiativets krav og med henblik på ikrafttræden i 2027.