Fugleungerne er nogle af de dyr, der har glæde af, hvis du venter med at klippe hækken til sensommeren.
Fugleungerne er nogle af de dyr, der har glæde af, hvis du venter med at klippe hækken til sensommeren.

Hjælp fugleunger og pindsvin: Vent med at klippe din hæk

Du bringer glæde og gavn til havens dyr og styrker biodiversiteten, hvis du vælger at slappe af hen over sommeren og venter med at beskære buske og hække til september.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Hvornår er det nu, man skal beskære hække og buske? Ofte har debatten gået på, om man skal gøre det før eller efter Sankthans. Men vil du ikke risikere at ødelægge hjemmet for fuglefamilier, så bør du vente til senere på sommeren. 

Dyrenes Beskyttelse har de seneste uger modtaget opkald fra flere haveejere, der har fået blottet en fuglerede med deres hækkeklipning.

- En busk eller hæk er et attraktivt sted for en fuglerede, fordi bladene er så tætte, at fjender ikke opdager den. Hvis hækken klippes, kan reden pludselig stå til åbent skue, og så risikerer man at sætte en flok fugleunger i fare, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvis du vil være en sand dyrebeskytter, er anbefalingen derfor at nyde haven over sommeren og vente med at klippe hækken til. 

Har du allerede haft hækkesaksen fremme og blottet en fuglerede, så er der en række tiltag, du kan gøre. 

  • Flyt fugleungen tilbage i reden, hvis den er faldet ud. 
  • Dæk reden til så godt som muligt, så den igen kan være et beskyttet hjem. 
  • Er reden ødelagt, kan du bygge en ny rede og placere så tæt som muligt på den oprindelige rede. 

Du kan altid ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for råd og vejledning. 

Man fjerner insekternes føde

Det er ikke kun fuglene, der vil savne hække og buske, hvis de bliver beskåret tidligt på sommeren. For flere insekter er hække og buske livgivende føde, særligt hvis det er hjemmehørende planter som tjørn og bøg.

- Om foråret vokser havens planter, hvilket vil sige, at de investerer en hel masse kræfter i at lave nye skud af grene og blade, som både fugle og insekter har stor gavn af. Hvis man klipper buske og hække i løbet af sommeren, fjerner man altså en hel del af dyrenes føde, forklarer Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

En busk eller hæk er et attraktivt sted for en fuglerede, fordi bladene er så tætte, at fjender ikke opdager den. Hvis hækken klippes, kan reden pludselig stå til åbent skue, og så risikerer man at sætte en flok fugleunger i fare.

Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse

Dine afskårne grene kan blive pindsvinehjem

En anden fordel ved at vente med hækklipningen er, at du kan give pindsvinene en hånd med at få et trygt hjem hen over efteråret og starten af vinteren. 

- Pindsvin går typisk i vinterhi fra oktober til december. De bruger blandt andet nedfaldne blade til at bygge deres reder med, og de foretrækker at bygge rederne under dække. Derfor kan man med fordel finde et sted i haven, hvor det afskårne og nedfaldne materiale kan ligge, afslutter Michael Carlsen.

  • Du styrker biodiversiteten, da insekter lever af de skud og blade, der vokser frem hen over foråret og sommeren.
  • Du forstyrrer ikke fuglene, som bygger reder i buske og hække om foråret og sommeren, og derfor kan være truede af hækkesaksens hærgen.
  • Du hjælper pindsvinet, der kan gå i vinterhi under din kvasbunke fra efterårets aflagte grene.
  • Du kan bruge sommeren på at nyde haven og dens dyreliv i stedet for at klippe hæk.