Artikel, 16. marts 2022

Hvad spiser en kanin?

Kaniner elsker gulerødder, men vidste du, at gulerødder faktisk ikke er særlig sunde for kaniner? Størstedelen af en kanins kost skal bestå af hø og græs. Gulerødder, frugt og andet med stort indhold af sukker, må kun gives til kaniner som godbidder i små mængder et par gange om ugen. Giver man kaninen en kost med for højt sukkerindhold, kan det føre til alvorlige fordøjelsesproblemer.

Image of Stine Fredberg
Stine Fredberg,
Studentermedhjælper i Kommunikation
Del artiklen på:
Bea og Julie spiser

Kaniner har meget sarte maver, og får nemt problemer med fordøjelsen, hvilket kan være livsfarligt. Derfor skal man være meget opmærksom på at give kaninen det rigtige at spise og samtidig holde øje med tegn på fordøjelsesproblemer. En kanin har brug for kost med stort fiberindhold og meget begrænset indhold af sukker. På grund af kaniners sarte maver skal alle ændringer i en kanins kost foregå langsomt, så man undgår de maveproblemer, der kan komme af kostændringer.

Kaninens livret er hø

85-95% af en kanins kost skal bestå af hø og græs. Den store mængde betyder også, at høet skal være i god kvalitet, og der skal fodres med det dagligt. Høet skal være velduftende, have lange strå, en grønlig farve og det må ikke støve.

10% af en kanins kost skal bestå af grønt og urter, der er vasket og usprøjtet. Grønt og urter kan for eksempel være kinakål, bladselleri, bredbladet persille, broccoli, mælkebøtteblade, kløver og skvalderkål. Alt nyt grønt skal gives i mindre mængder indtil kaninens mave er vænnet til det nye grønt.

Derudover kan man, i en begrænset mængde, supplere en kanins kost med godbidder. Godbidderne kan for eksempel være fiberholdige kaninpiller med et lavt indhold af fedt og sukker. Kaninpillerne skal være ensfarvede. Kaninens godbidder kan også være rodfrugter som gulerødder og pastinak. Rodfrugter har generelt en stor mængde sukker, og derfor må der kun gives et par centimeter som godbid. Det samme gælder for frugt, der også har et højt sukkerindhold og et lavt fiberindhold.

Vand skal gives i en skål, da kaninen drikker mere af en skål, end den gør af en flaske. Man sikrer derfor et større indtag af vand, når det serveres til kaninen i en skål fremfor en flaske. Kaniner kan drikke lige så meget som en mellem størrelse hund, så drikkeskålen skal være stor.

Spiser egen afføring

Kaniner har to typer af afføring, en flydende og en fast. De spiser deres flydende afføring, som ligner brombær, fordi det indeholder livsvigtige næringsstoffer, der ikke optages første gang, det passerer igennem fordøjelsessystemet.

Nogle madvarer må aldrig gives til en kanin, fordi de kan være direkte skadelige for kaninen. F.eks. majs, der omkranses af en hinde, som kaniners mavesyre ikke kan nedbryde. Majs vil derfor skulle passere fordøjelsessystemet uden at blive fordøjet, og det kan føre til forstoppelse. Kaniner må heller ikke få havregryn, fordi indholdet af sukker og stivelse er for højt til kaninen, der har brug for mere fiber og protein.

Kalksten bliver ofte solgt til kaniner i butikker til at hjælpe med at slibe kaninens tænder. Men kalksten sliber kun kaninens fortænder, hvorimod almindelig kost bestående af hø og grene er med at slibe alle kaninens tænder. Desuden kan den store mængde kalk føre til nyre- og blæresten, hvilket vil være virkelig smertefuldt for kaninen, og i værste tilfælde kan være livsfarligt. For at beskytte sin kanin mod smerte og ubehag bør man derfor følge anbefalingerne i forhold til kaninens kost. 

Vil du vide mere om, hvilket grønt og hvilke urter du må give din kanin, kan du læse listen fra Kaninklinikken.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her