Forskellige typer hunde til forskellige ejere

Hvilken type hund skal jeg vælge?

Forskellige hunde har forskellige behov og derfor er det enormt vigtigt, at vælge en hund som passer til den familie den skal bo hos. En god huskeregel er: Spørg altid dig selv, hvad du kan tilbyde hunden.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hunde er lige så forskellige som mennesker. Det er derfor vigtigt at sætte sig godt ind i racen, før man anskaffer sig en bestemt hund. Det vigtigste er at finde en hund hvis behov man nemt kan opfylde, og som man har det sjovt med, imens man gør det.

”Når hund og ejer går skævt af hinanden, skyldes det ofte, at ejeren ikke har sat sig ind i racens behov og adfærdsmæssige kendetegn, samt at ejeren har en urealistisk idé om, hvad de kan tilbyde hunden. Derfor er det vigtigt at sætte sig godt ind i de forskellige typer af hunderacer, før man vælger sin hund. En godt spørgsmål en kommende hundeejer kan stille sig selv, er hvad hunden oprindeligt er avlet til. Det giver en idé om hundens behov og potentiale,” Siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.  

Hundetyper kan være en jungle at finde rundt i men disse seks typer kan være et godt udgangspunkt for at finde den helt rigtige hund.

Apporterende jagthunde

Disse racer er opdrættet til at apportere, altså at hente jægerens bytte under jagt. Hundene indenfor denne type er generelt meget sociale, kærlige og nemme at træne, og af denne grund er de også meget populære som familiehunde. Labrador retrieveren, som er den mest populære race i Danmark, er af denne type.

Endelig er apporterende jagthunde kendetegnet ved at være godmodige og kontaktsøgende familiehunde, men det er samtidig hunde som har brug for meget stimulering og aktivering. Venlige og godmodige racer, som gerne vil leve et aktivt liv.

Eksempler på apporterende racer: retrievere, portugisisk vandhund, spaniels.

Selskabshunde

De fleste små racer i denne gruppe er oprindeligt opdrættet som selskabshunde og foretrækker leg og tæt samvær med sin familie frem for svære træningsopgaver. Tag dog ikke fejl, de vil gerne træne med deres ejer. De er medgørlige, blide og hengivne, hvilket gør dem meget velegnede til førstegangshundeejere.

Nogen af racerne kan være vagtsomme og meget gøende, da de er avlet til at holde vagt og derfor er dette en naturlig egenskab, man som ejer må leve med i et eller andet omfang.  Flere af racerne er også fysisk skrøbelige og skal derfor passes på i leg eller samvær med andre hunde. Desuden er de ofte livlige og glade uden af være stressede.

Eksempler på selskabshunde: pekingeser, malteser, chihuahua, mops, fransk bulldog, cavalier king charles spaniel, schnauzer og puddel.

Terriere

Terriere blev oprindeligt brugt til jagt af mindre dyr, ofte dyr som graver gange under jorden. Dette er også grunden til at racerne har mange fælles karakteristika. Generelt er racen ofte mindre med velproportionerede eller korte ben, men der findes og større hunde indenfor terriere. De er stædige, aktive, iltre og bliver let ophidsede. Men de er også kærlige og udadvendte og har ofte en stærk personlighed.

Grundet terrierens pels, fælder de ikke så meget. De anbefales derfor til folk med allergi. Terriere er grundlæggende en meget social, venlig, glad og livlig lille hund.

Eksempler på terrierracer: skotsk, jack russell terrier, fox terrier, cairn terrier, west highland white terrier og airdale terrier.

Spidshunde

De hårdføre spidshunde hører til de ældste hundetyper overhovedet, og kan føres tilbage til de første hunde, mennesket knyttede til sig for ca. 5000 år siden. Spidshunde er meget glade og energiske. De bliver ofte dedikerede til deres ejere og kommer godt ud af det med andre kæledyr og med børn. Spidshunde gør ofte meget.

Spidshunde kommer i mange forskellige størrelser, men ofte har de ikke brug for super meget fysisk aktivering.

Eksempler på spidshunde: Pomeranian, Finsk Lapphund, Dansk Spids, Shiba, Islansk Fårehund, Eurasier.

Mynder

Mynder er drivende jagthunde, som jager ved hjælp af synet, mens andre jagthunde fortrinsvis bruger næsen. Mynderne er bygget til fart. De er lynhurtige, og deres jagtlyst er selv i dag meget kraftig.  

Selvom mynderne elsker at løbe, er de overraskende nok ikke specielt motionskrævende. Mange af dem er tilfredse med et par friske daglige gåture, som afveksling til den hjemlige hygge i sofahjørnet eller foran brændeovnen. Det er en hund, der er kendt for sit milde og venlige væsen.

Eksempler på Mynder: Greyhound, Whippet, Borzoi, Italiensk Mynde, Afghansk Mynde.  

Hyrdehunde

En hyrdehund hjælper typisk landmanden med at samle en flok af for eksempel; geder, køer, får og heste. Den cirkler rundt om flokken og samler på den måde dyrene. Hundene er også mere vagtsomme, end de fleste andre hunde. De er trænet og vokset op med at passe på deres dyr, dermed også deres menneskelige familie.

Hyrdehunde kræver meget aktivering, både i form af fysisk og mental stimulering. Til gengæld er de meget intelligente og en super træningspartner, hvis ejeren forstår sig på hundens behov. En hyrdehund kan være reserveret over for fremmede men ellers typisk venlig og tålmodig overfor dem, den kender.

Eksempler på Hyrdehunde: Border Collie, Australien Shepherd, Collie, Gorenendael, Maremma, Welsh Corgi, Schæfer.   

Lær meget mere om hunderacer og deres behov på www.koebhund.dk

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.