Artikel, 5. oktober 2020

Hvordan bliver min hund renlig?

Når man får en hvalp i hjemmet, er først step i træningen at gøre den renlig. Renlighedstræning er faktisk nemmere end man skulle tro – det handler bare om at følge en simpel opskrift.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Renlighedstræning er vigtig

Hvalpe er babyer i hundeform. De skal derfor lære alt fra begyndelsen, også at de ikke skal tisse inde i huset. Selvom det kan virke som et uoverskueligt projekt at gøre sin hvalp renlig, så er der faktisk en simpel opskrift, som kan hjælpe og gør din hvalp renlig på rekordtid.

I virkeligheden er renlighedstræning meget simpelt: Hvad der kommer ind, skal også ud. Det skal forstås i overført betydning således at alt mad, indtryk, oplevelser og lurer er noget der kommer ind. Derfor skal hvalpen ud og besørge hver gang, den har oplevet noget.

Simple regler

Hvalpen skal tages ud for at besørge hver gang, den har sovet, hver gang den har spist eller drukket og hver eneste gang, den har leget eller været i bevægelse mere end nogle minutter. Desuden er det en god idé at tage hvalpen ud, når der kommer gæster, eller når den på anden måde bliver glad og opstemt.

Som tommelfingerregel skal hvalpen i begyndelse tisse en gang i timen i dagtimerne.

”Det er vigtigt at vide, at man ikke skal forvente, at hvalpen signalerer at den skal ud og tisse. Hvalpen er i begyndelsen slet ikke klar over, at vi mennesker ikke ønsker, at den skal tisse indenfor. Hvalpen vil blot søge væk fra det rum, som den normalt sover i og opholder sig i. Det at gå ind i et andet rum, vil for hvalpen virke som, at den er ”gået udenfor hulen”. Derfor er det vores ansvar at hjælpe hvalpen udenfor i tide,” forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Giv ikke op, før hvalpen har tisset

Når du tager hvalpen ud, er det vigtigt, at du bliver udenfor indtil den, har besørget. Du kan med fordel give kommandoen ”tis”. Så snart hvalpen gør, hvad den skal, skal du rose den meget. På den måde får hvalpen ikke succes med at besørge inde, og den opdager hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. Det vil betyde, at den forbinder behovet for at besørge med at komme udenfor, og vil derfor begynde at søge hen mod døren.   

Når uheldet er ude, så husk at det ikke hjælper at skælde hvalpen ud. Heller ikke selvom du ser den gøre det. Det eneste du opnår er, at hvalpen bliver usikker på at besørge foran dig. Hvalpen ved ikke bedre, og den kan derfor ikke gøre for det, hvis den kommer til at tisse på gulvet. Rengør blot området grundigt og gå tilbage til rutinen.

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.