Kanin i udendørs omgivelser

Hvordan holder du kanin udendørs?

Man kan både holde kanin indendørs og udendørs, men afhængig af hvilken tilgang man vælger, skal man være opmærksom på forskellige ting. Vælger man at holde kanin udendørs, skal man gøre det sikkert for sin kanin ved at beskytte den mod rovdyr, vind og vejr. Kaninen er desuden et aktiv dyr, så selvom den holdes ude, skal den aktiveres tilstrækkeligt.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Det er forskelligt fra familie til familie, hvor meget plads de giver deres kaniner, men det er vigtigt, at én kanin skal have mindst 9 kvm tilgængeligt. Det også vigtigt, at man altid skal have minimum 2 kaniner sammen. Har man mulighed for at give dem endnu mere plads, vil det kun gøre det nemmere for kaninerne at udfolde sig og få opfyldt deres behov.

Der er mange farer udenfor

Når man holder kaniner udendørs, skal man være ekstra opmærksom på, at kaninen er i sikkerhed, der er nemlig en del farer ved at holde kaninen udendørs. Du skal blandt andet sikre dig, at rovdyr ikke kan skaffe sig adgang til kaninens anlæg.

Kaninen skal have adgang til et hus/bur i sit anlæg, hvor den kan søge læ mod vind og vejr, og hvor den kan søge skygge på varme dage. Ved kolde vintre skal man være ekstra opmærksom på, at der er masser af hø og halm i kaninhuset, og noget som kaninen kan bruge til at varme sig på. Man skal ligeledes huske, at hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet, så skal kaninens vand skiftes mindst 2-3 gange dagligt, så det ikke fryser til is. Kaniner er meget temperaturfølsomme, så selvom man kan have lyst til at tage kaninen ind i stuen, hvis der er rigtig koldt, så har kaninen svært ved store skift i temperatur, og det kan derfor være farligt for den at flytte ind i stuen selv kortvarigt. Er vejret voldsomt udenfor er det derfor bedre at flytte kaninen til en kølig garage eller lignende, indtil det voldsomme vejr er ovre. 

Plads er ikke den eneste kur mod kedsomhed

Der er ingen tvivl om, at rigeligt med plads er en vigtig brik i et godt kaninliv, men selv med rigelig plads har kaninen stadig brug for underholdning og aktivering. Det kan være en god ide at bygge et kaninanlæg, der er så højt, at man kan gå ind i det for at være sammen med sin kanin. Når kaninen fodres, bør foderet placeres flere stedet i anlægget, så kaninen kan bruge mange timer i døgnet på at søge efter føde, og således bliver aktiveret gennem fodring. En anden måde at aktivere sin kanin på er ved at give den mulighed for at grave, undersøge og springe. Til det formål bør kaninen tilbydes kaninlegetøj, der jævnligt udskiftes, så den ikke mister interessen for det gennem tiden. Til at gnave i kan man give kaninen papkasser eller grene.

Kaniner har også stort behov for at være sociale, og derfor bør man altid holde minimum 2 neutraliseret kaniner sammen, så der dagligt er mulighed for social kontakt med artsfæller.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.