En råge blev fundet som lokkefugl i en fælde på en mark i april 2023, hvor den hverken havde adgang til vand eller foder. Det er generelt forbudt at anvende levende dyr som lokkefugle, og derudover er det forbudt at regulere råger uden særlig tilladelse. Derfor har to personer nu fået en bøde efter politianmeldelse fra Dyrenes Beskyttelse.

Retfærdigheden skete fyldest, da to personer for nylig blev dømt skyldige i at bruge en råge som levende lokkefugl i en fælde. Rågen befandt sig i et lille bur i fælden i mindst et døgn uden adgang til vand og føde. Men takket være en dyrebeskytter fik rågen hjælp til at komme fri og gerningspersonerne blev straffet, hvilket ikke sker ofte i denne type sager. Derfor er sagen også en sejr for dyrene.
- Vi er utroligt glade for, at denne sag er blevet taget alvorligt i retssystemet. Det er ofte svært at føre bevis i sager om faunakriminalitet. Især glæder vi os over, at Det Veterinære Sundhedsråd har slået fast, at fuglene har været udsat for høj grad af smerte, angst og lidelse og dermed har været udsat for groft uforsvarlig behandling, udtaler Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

Politiet hjalp fuglene fri fra fælden
Hele sagen startede på en mark mellem Give og Grindsted i 2023, da en bekymret dyrebeskytter opdagede fuglefælden med rågen som lokkefugl i. Efter at have holdt øje med fælden i et døgns tid kontaktede vedkommende Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
Det var en frivillig i Dyrenes Beskyttelse, kredsformand Solvej Sommer, der ankom til adressen, og her kunne hun konstatere, at en råge, foruden lokkefuglen, var gået i fælden.
Hun fik straks kontaktet politiet, og til hendes overraskelse, ankom de til stedet kun en halv time efter. Sammen med betjentene fik kredsformanden fuglene ud af fælden. Dog skulle lokkefuglen have hjælp, da den var udmattet og forkommen efter et døgn uden vand og foder og forgæves forsøg på at komme fri.
- Det er grotesk, at man kan få sig selv til at bruge et levende dyr som lokkefugl. Det er slemt nok i sig selv at bruge en levende råge, men det gør det endnu mere forkasteligt, at man ikke engang har stillet vand og føde til den. Det er dyrplageri, og derfor blev politiet inddraget og sagen anmeldt, fortæller Solvej Sommer.
- Levende lokkefugle er ikke tilladt. Der må heller ikke bruges kød eller ådsler som lokkemad.
- Fælden skal tilses mindst to gange dagligt – morgen og aften.
- Fælden skal indrettes, så de fangne dyr ikke lider skade eller dræbes.
- Alle fælder skal have kontaktoplysninger på den ansvarlige samt oplysning af formålet med fælden.
- Bliver dyr fanget, der ikke må reguleres ved brug af fælder, eller som ikke må fanges i den pågældende fælde eller på det pågældende tidspunkt, skal de straks frigives.
- Fælden må ikke nedgraves.
Kilde: Danmarks Jægerforbund
Flere overtrædelser førte til bøder
I sagen er der sket flere overtrædelser af lovgivningen. Både jagtloven, artsfredningsbekendtgørelsen og dyrevelfærdsloven er overtrådt. Når en vild fugl som rågen bliver indespærret i en fælde, er det med til at stresse fuglen voldsomt. Når den heller ikke får vand eller foder, er den altså på ingen måde blevet beskyttet mod lidelse og angst, hvilket er en overtrædelse af dyrevelfærdsloven.
Ude på matriklen, hvor Solvej Sommer var i april, var der en rågekoloni på cirka 15 reder. Fælden var, ifølge domsudskriftet, sat op med henblik på indfangning af råger, fordi de gjorde skade på markens afgrøder. Udover, at det ikke er lovligt at bruge levende dyr som lokkefugl, skal man have en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen for at regulere råger. Men det havde de tiltalte ikke.
På baggrund af Dyrenes Beskyttelses anmeldelse endte de to tiltalte i sagen med bøder. Den ene fik en bøde på 15.000 kroner, den anden fik en bøde på 7.500 kroner og derudover skulle de betale sagens omkostninger.
- Det er positivt, at vores retssystem straffer vanrøgt af dyr, også når det gælder de vilde dyr i naturen. Vi håber, at en dom som denne vil få folk til at tænke sig om, inden de opstiller fælder for vildtlevende dyr, afslutter Yvonne Johansen.
De dømte i sagen er dømt efter følgende lovgivning:
Overtrædelse af jagtloven:
- Jagtlovens § 3, stk. 1: Forbyder jagt uden lovhjemmel.
- Jagtlovens § 23, stk. 1 og stk. 3: Forbyder anvendelse af ikke-tilladte metoder til jagt, herunder brug af levende lokkedyr (stk. 3).
- Jagtlovens § 54, stk. 1, nr. 1: Indeholder hjemmel for straf ved overtrædelse af ovenstående bestemmelser.
Overtrædelse af artsfredningsbekendtgørelsen (bek. nr. 521 af 25. marts 2021):
- § 4, stk. 1: Forbyder indfangning, drab eller forstyrrelse af særligt beskyttede arter.
- § 34, stk. 1 og 2: Indeholder hjemmel til straf ved overtrædelse af fredningsreglerne.
Overtrædelse af dyrevelfærdsloven:
- § 2: Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes mod smerte, lidelse, angst og varigt men.
- § 58, stk. 1 og stk. 2: Giver hjemmel til straf ved uforsvarlig eller grov uforsvarlig behandling af dyr.