Herman
Foto: Cathrine Cocks

Statistik for katte

Her finder du statistik for katte i Danmark på baggrund af tal fra Dyrenes Beskyttelses internater, samt de mere end 150.000 opkald, som Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager om dyr i nød hvert eneste år.

Skrevet af:
Jens Jokumsen

Statistik for hele landet

Antal sager hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 om katte i nød, både voksne og killinger (fordelt på årstal og måneder):

Katte i nød tegner sig for en stor andel af de mere end 100.000 henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, der hvert år kommer fra bekymrede borgere. I 2023 så andelen således ud: 

Sommeren er højsæson for efterladte og dumpede killinger, hvilket lægger et stort pres på landets internater. Antal henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 om katte i nød i 2022 (fordelt på måneder):

Dyrenes Beskyttelses netværk af internater er landets største, og i 2023 fik 8.498 dyr nye hjem via Dyrenes Beskyttelse, hvilket var rekord. Katte tegner sig for langt størstedelen af de dyr, der får nyt hjem via Dyrenes Beskyttelses internater.

Fordeling af dyr, der fik nyt hjem i 2023:

Antal katte, der fik et nyt hjem fra et af Dyrenes Beskyttelses internater:

Plejefamilier spiller vigtig rolle

Plejefamilier spiller en meget vigtig rolle i internaternes arbejde og gør det muligt at hjælpe endnu flere svigtede dyr. Plejefamilier tager sig især af kattemødre med killinger og moderløse killinger, indtil killingerne er 12 uger og gamle nok til at klare sig uden deres mor og komme ud i nye hjem. Den pasning og socialisering, som plejefamilierne yder til killingerne, er uvurderlig. 1.509 plejefamilier hjalp med at pleje og socialisere dyr i 2023. 

Katte overlades til en uvis skæbne

Iblandt det store antal katte på Dyrenes Beskyttelses internater findes en gruppe katte, som har startet livet på en ekstra brutal måde - nemlig de dumpede katte. Der ligger nemlig altid en menneskelig handling bag dumpede dyr. Når vi taler om dumpede dyr, drejer det sig om dyr, der efterlades i papkasser, tasker og transportkasser totalt overladt til en uvis skæbne. I 2023 blev der sågar set eksempler på katte der blev afleveret i komplet tillukkede kasser. En fuldstændig uacceptabel handling og et klart brud på dyrevelfærdsloven. 

I 2023 havde Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 715 sager med i alt 1.209 dyr, hvor dyrene blev fundet efterladt i kasser, tasker og bure. Heraf var 983 af de dumpede dyr katte. Det er det største antal sager af den slags, Dyrenes Beskyttelse har registreret. 

Antal sager om katte efterladte i papkasser, tasker, bure og lign. fordelt på årstal hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812: 

Katten er populær i de danske husstande

En undersøgelse, som Epinion foretog for Dyrenes Beskyttelse i oktober 2019, viste, at 43 % af danske husstande har et eller flere kæledyr eller hobbydyr, fx hest. Katten er det næstmest udbredte kæledyr i de danske husstande, kun overgået af hunden. Undersøgelsen blev udarbejdet på baggrund af i alt 1.021 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. 

Regionale tal

Antal henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 om katte fordelt på årstal og måneder (klik for at skifte mellem regioner):

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager flest henvendelser om katte i nød fra region Syddanmark.

Antal henvendelser til vagtcentralen om katte i nød i 2023 (fordelt på region):

Antal henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 om katte i nød i 2023 fordelt på måneder (klik for at skifte mellem regioner):

Ca. hver femte husstand i Danmark har kat, men det fordeler sig forskelligt fra region til region, viser en undersøgelse, som Epinion foretog for Dyrenes Beskyttelse i oktober 2019: 

Kommuner

Antal henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 om katte i nød fordelt på kommuner. Klik på den enkelte kommune for at se, hvor mange henvendelser om katte i nød der var i 2023:

De 10 kommuner i Danmark, som Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtog flest henvendelser fra om katte i nød i 2023: