Ni ællinger sidder og får varmen efter strabadserende døgn i Viborgs kloakker.
Ni ællinger sidder og får varmen efter strabadserende døgn i Viborgs kloakker.

Stor redningsaktion tog et lille døgn og fik ællinger op fra dybet

Et stort samarbejde fra en masse dyrevenner i Viborg sørgede for, at ni ud af ti ællinger blev reddet efter at have befundet sig knap et døgn i et afløb fire meter under jorden.

Skrevet af:
Andreas Roesen

En fredag eftermiddag i maj tikkede en række opkald ind til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Flere borgere havde observeret ti ællinger falde ned mellem rillerne i risten ved et lysindfald.

Uheldet sluttede dog ikke der for den lille andefamilie, for halvanden meter nede under risten var et udækket afløbsrør, hvor ællingerne var faldet videre ned igennem. Dermed kunne man ikke længere se dem, men blot høre dem pippe, mens deres mor rendte fortvivlet rundt ved siden af risten. 

Dyrereddere Connie Moos og Connie Olesen blev tilkaldt og gik i gang med at undersøge mulighederne for at få fisket de nødstedte ællinger op, men uden at kunne se hele vejen ned i afløbet var det svært trods ihærdig hjælp fra mange lokale kræfter. 

Teleskopstang blev ællingernes redning

Da mørket faldt på, måtte redningsaktionen derfor sættes på pause, men tidligt næste morgen vendte Connie Moos retur og havde taget sin kredsassistent Kimmie Olesen med. Det førnævnte lysindfald lå op ad et hotel, og det lykkedes via et vindue i hotellet at komme ud til et brønddæksel. Efter at have åbnet det, kunne ællingerne spottes godt og vel fire meter nede i dybet.

Straks blev alle verdens remedier fundet frem. Alt fra en støvsuger til et fiskenet blev forsøgt, men intet var langt nok til at nå derned, selv når det blev tapet sammen. Men så dukkede rengøringspersonalet fra hotellet op med nøglen til ællingernes overlevelse. De havde en teleskopstang, der kunne forlænges. Tapet sammen med fiskenettet var der nu et så langt aggregat, at ællingerne kunne fiskes op to og to ganske forsigtigt. 

Det lykkedes at redde alle ti op, men den ene var desværre død. De ni overlevende var meget afkølede og blev derfor placeret i solen, hvor de kunne blive varmet op og få føde i form af fortyndet havregryn. Herefter faldt de alle i søvn af bare udmattelse efter at have kæmpet for deres liv.

Ællingerne blev genudsat sammen

Andemor befandt sig stadig i området, og det blev forsøgt at lokke hende til, men midt i en befærdet gågade var det svært, når stressniveauet i forvejen var højt hos dyret efter et strabadserende døgn. Derfor blev det i sidste ende besluttet, at ællingerne måtte tages i vildtpleje, så de kunne få ro til at komme sig. Connie Moos blev i området resten af eftermiddagen i håb om at kunne indfange andemor, så hun kunne komme med sine ællinger, men det lykkedes ikke.

Ællingerne har sidenhen været hos kredsformand Michelle Braganza, der efter nogle uger kunne genudsætte de ni ællinger, da de var klar til at stå på egne ben. 

En stor tak skal lyde til mange hjælpsomme borgere i Viborg, Midtjysk Kloakservice, Kloakekspressen og Photocare i Viborg, der alle var med til at få redningsaktionen til at lykkes.