Agnes spiser

Tørfoder, vådfoder, hvilket foder?

Foder kan være en jungle. Skal man vælge tørfoder, vådfoder eller noget helt andet? Det vigtigste når man fodrer sin hund, er at sikre sig at den får det, den har brug for. Læs med her og bliv klogere på typer af foder og hundens behov.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Er du også i tvivl om, hvad der er det bedste foder til din hund? Giver du hunden tørfoder eller vådfoder eller rester fra aftensmaden? Og spiser hunde egentlig det samme hele livet? Dyrenes Beskyttelse har samlet en række spørgsmål om foder. 

Spiser hunde det samme gennem hele livet?

Når man skal vælge foder, er hundens alder vigtig at se på. Det foder som er egnet for en hvalp, er ikke det samme som er rigtigt når din hund bliver voksen, eller når den er en gammel hund. Hunden har brug for forskellig ernæring alt efter alder og det er vigtigt at sætte sig ind i hvad hunden har brug for. Det er også vigtigt at kigge på, hvilken race du har og hvor aktiv den er.

Kan en hund være kræsen?


Som udgangspunkt er hunde ikke kræsne, men de kan af forskellige årsager have fået en vane som gør, at de ikke vil røre deres mad. Det kan være at hunden har vænnet sig til en smag og derfor ikke vil spise andet.

En god idé i den forbindelse, er langsomt at introducere hunden til andre smage. Det kan være lidt leverpostej rørt i dens foder, små tern kylling eller andet den rigtig gerne vil have. På den måde kan man langsomt lokke den til at spise igen.

Hvornår skal hunden spise?

Skal hunden spise samtidig med dig? Og har den brug for flere måltider på en dag? Det er afhængigt af hundens alder. Hvis du anskaffer dig en hvalp, som flytter ind i din familie omkring de 8 uger, så bør den få mad mellem 3 og 4 gange dagligt.

Ved 4-5 måneders alderen kan du nedjustere med et enkelt måltid for at ende på 2 måltider om dagen. Nogle hunde ender faktisk med kun at spise en enkelt gang om dagen, hvilket ofte er om aftenen. Hvad der passer til lige præcis din hund kommer an på forskellige ting, så du må prøve dig lidt frem.

Hvis du bekymrer dig om, hvorvidt din hund enten spiser for meget eller for lidt i forhold til, hvad der står på den pakke foder, du har købt, så skal du huske på at vejledningen på posen – blot er en vejledning. Du skal kigge på din hund og se på, hvordan den vokser. Synes du den begynder at se for tyk ud så giv den lidt mindre mad og omvendt – er den for tynd, så må du justere op.

Husk at ingen hunde er ens, så det er vigtigt at tilpasse til præcis ens egen hund.

Er du i tvivl? Spørg din dyrlæge!

Hvis du er i tvivl om hvorvidt hunden får det rette foder, om den får nok mad eller om den får for meget? Så kan du altid spørge din dyrlæge. Dyrlæge kan vejlede i hvor hundens vægt bør ligge henne og det er også muligt at få hunden vejet.

Dyrlægen kan også vejlede om hundens alder i forhold til hvad den har brug for af foder.

VOV - Viden om Vovser

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.