Flagermus sælges fortsat hyppigt i Indonesien

Trist udvikling: Asiatiske dyremarkeder er fortsat åbne

Corona-pandemien har med al tydelighed vist, at det er på høje tide at passe bedre på verdens vilde dyr. Spørgsmålet er, hvornår de seneste måneders mange tiltag vil skabe reel forandring for dyrene.

Skrevet af:
Mikkel Dohn

I Kina har myndighederne officielt foretaget en lang række tiltag for at inddæmme handlen med vilde dyr i kølvandet på COVID-19. I slutningen af februar annoncerede de kinesiske myndigheder et permanent forbud mod handel og forbrug af vilde dyr, men forbuddet har siden været stærkt kritiseret af dyreværnsorganisationer for at indholde forskellige smuthuller

På samme måde er det siden blevet forbudt at spise vilde dyr i Wuhan, ligesom skældyret officielt er blevet tildelt den højeste fredningsgrad i landet og er blevet fjernet fra listen over godkendt indhold i traditionel kinesisk medicin.

Såfremt de forskellige tiltag bliver håndhævet, kan det have stor betydning for millioner af vilde dyrs velfærd. Mange dyrefaglige eksperter er dog kritiske over for, om tiltagene reelt vil blive overholdt. 

De kritiske røster forstærkes yderligere af, at de kinesiske myndigheder fortsat anbefaler brugen af traditionel medicin, der indeholder bjørnegalde, til at behandle de værste tilfælde af COVID-19 med.

For de tusindvis af bjørne, der sidder buret inde på galdefarme rundt omkring i Asien har coronakrisen altså ikke forbedret deres livsvilkår.

- Det er næsten tragikomisk, når myndighederne med den ene hånd forbyder handel med vilde dyr, og med den anden hånd fremmer en industri bygget op omkring vilde bjørnes lidelse, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang. 

Markeder med vilde dyr er fortsat åbne i Asien

Heller ikke for de mange vilde dyr, der sælges på de åbne markeder i Thailand eller Indonesien har den store fordømmelse af markederne haft nogen nævneværdig effekt. Både danske og internationale medier har de seneste måneder kunne berette om, at verdens største weekendmarked, Chatuchak-markedet i Bangkok, stadig er åbent som vanligt, og at der i et særskilt hjørne af markedet er et helt område, hvor der bliver solgt vilde dyr fra hele verden. 

På samme måde har den amerikanske dyreværnsorganisation PETA løbende dokumenteret, at der fortsat sælges flagermus og abekød på markeder i Indonesiens hovedstad, Jakarta. 

- De åbne markeder er dyremishandling af værste skuffe og et arnested for dødbringende nye sygdomme og vira, som vi har allerede har set det. Derfor er det utroligt trist, at de ikke er blevet lukket ned endnu, siger Anne Sofie Meilvang.   

Fotoet er stillet til rådighed af Jo-Ann McArthur / We Animals

Vær med i kampen mod handel med vilde dyr

En stor del af den handel med vilde dyr, der foregår i dag, er et internationalt problem. Eksotiske og ofte truede dyrearter jages, indsamles, avles, sælges og aflives verden over under kummerlige kår. Vi kæmper blandt andet for bedre beskyttelse af vilde og truede dyrearter, stop for illegal handel med dyr, samt lukning af markeder, hvor der handles med vilde dyr. Bliv en del af kampen i dag.

Skriv under nu