Danske slagtekyllinger

Udbredte velfærdsproblemer i slagtekyllingebesætninger

Mere end hver fjerde slagtekyllingebesætning overholder ikke dyrevelfærdsreglerne, viser Fødevarestyrelsens velfærdskontrol. Især reglerne for dyrenes pladskrav er under pres.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Fødevarestyrelsens seneste dyrevelfærdsrapport er netop udkommet, og det er ikke glad læsning for dem, der holder af bevingede skabninger. Fødevarestyrelsen udfører uanmeldte kontrolbesøg hos de danske avlere af slagtekyllinger, og her konstaterede man i 2021 overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne hos mere end hver fjerde besætning. Den nyhed chokerer direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis:

”Jeg er rystet over, at det her er niveauet i den danske kyllingeindustri. Det er især hovedrystende, fordi reglerne for hold af slagtekyllinger i forvejen er så slappe, som de er. Eksempelvis er det ikke ualmindeligt at have flokke på op til 40.000 kyllinger gående indenfor i en hal. De kommer aldrig udenfor, de vokser så hurtigt, at deres knogler og organer ofte ikke kan følge med, og endelig slagtes de efter et kort og miserabelt liv, når de er lidt over en måned gamle,” siger hun.

Dyrevelfærdskontrol af slagtekyllingebesætninger

LÆS HELE RAPPORTEN

Fødevarestyrelsen har gjort dyrevelfærdsrapporten 2022 med resultater fra velfærdskontrollen 2021 tilgængelig for alle på sin hjemmeside. Her kan man også læse rapporter fra tidligere år. 

For mange dyr på for lidt plads

Fødevarestyrelsens velfærdskontrol viste i 2021 især problemer med at overholde den gennemsnitlige belægningsgrad. Det vil sige, at det er reglerne for kyllingernes pladskrav, der er under pres.

”Der er tale om overtrædelse af regler, der er den absolut minimumsbeskyttelse af dyrene. Når end ikke disse meget skrabede krav overholdes, er der tale om helt uanstændige forhold for dyrene.  I Danmark er det for eksempel tilladt at holde, hvad der svarer til 20 slagtevoksne kyllinger på én enkelt kvadratmeter, og selv ikke en gang dét, bliver overholdt. Det kan ikke være rigtigt,” siger Britta Riis.

Hun påpeger dog også, at selv hvis landmændene overholdt alle reglerne, ville det stadig ikke betyde, at dyrene havde ordentlige forhold.

”Dyrevelfærden for slagtekyllingerne er helt generelt alt for dårlig ud fra de nuværende regler og går helt til kanten af, hvad dyrene kan klare. Vi skal have et forbud mod produktion af de hurtigt voksende racer, også kaldet turbokyllinger. Det vil hæve standarden for slagtekyllinger gevaldigt. Og så skal vi have nogle bedre regler for blandt andet pladskrav og adgang til udearealer. Det håber jeg, at vores nye regering og Folketing vil kigge på,” siger hun.

STOP PRODUKTION AF TURBOKYLLINGER

Hver en underskrift tæller – støt op om den totale udfasning af turbokyllingen i Danmark.

Skriv under her