Undgå hvalpefabrikker

Undgå hvalpefabrikker for hvalpenes skyld

De første ni måneder af 2020 er der blevet ringet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hele 175 gange, alene hvor der har været mistanke om, at der blev solgt hvalpe fra en hvalpefabrik. Dyrenes Beskyttelse guider derfor til, hvordan du kan undgå hvalpefabrikker.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Store mørke øjne, bløde poter og små snuder. Hundehvalpe er umulige at modstå, særligt når man først står med dem i hænderne og de små hjælpeløse væsner kigger en dybt i øjnene. Desværre er der stadig mange hvalpefabrikker og ulovligt importerede hundehvalpe, som bliver solgt i Danmark.

For alles bedste, skal man som ny hundeejer undgå disse forhandlere. Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, forklarer her hvorfor:

”Dels støtter man en industri, hvor hundens velfærd ikke tilgodeses, og hvor målet er så mange hvalpe som muligt avlet med så få udgifter som muligt. Sælger er ikke interesseret i, hvor hvalpen kommer hen og heller ikke i at informere de nye ejere om hvalpens behov, og hvad det kræver af ejeren. De er kun interesseret i dine penge.”

Hvalpefabrikker kan, og skal undgås

Hvis du oplever at en opdrætter virker utroværdig, eller fremviser hunde som ikke fremstår sunde og raske, bør alarmklokkerne altid ringe. Flere forhold kan give et praj, og være med til at afsløre hvis opdrættet ikke er i orden. 

”I første omgang er der en række lovkrav, som skal overholdes. Hvalpen skal være otte uger, før den må sælges, og den skal være registreret i Dansk Hunderegister. Derudover er det vigtigt, at både vaccination og sundhedstjek er udført af en autoriseret dyrlæge.” siger Jens Jokumsen.

”Det er faktisk meget enkelt: Hvis du er i tvivl om en opdrætter, så køb aldrig hvalpen! Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem, og så får opdrætterne bare nye og flere hvalpe, som kommer til at leve under samme dårlige forhold,” tilføjer Jens Jokumsen

Stil krav til din avler – de stiller krav til dig

Det er vigtigt at stille krav til sin kommende hunds avler, for at være sikker på at ens hvalp er sund og rask og kommer fra et godt sted. Der kan nemlig være mange sundhedskomplikationer forbundet med at få en hvalp som kommer fra et dårligt opdræt.

En anden grund til, at man ikke skal støtte hvalpefabrikkerne er, at de på den måde kan blive ved med at eksistere. Det er derfor vigtigt, at hvis man får mistanke om ulovligheder eller mistrivsel, undlader at købe hvalpen, men i stedet ringer til politiet eller Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.