Almindelig blåfugl på rejnfan
Klima og miljø er det vigtigste for danskerne, når de skal stemme til Europa-Parlamamentsvalget. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Valgkamp: Klima og miljø er vigtigst for danskerne

To undersøgelser peger på, at klima og miljø er den vigtigste dagsorden, når danskerne skal stemme til Europa-Parlamentsvalget d. 9. juni. Der er håb for den grønne dagsorden, siger Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Sikkerhed og forsvar, herunder krigene i Ukraine og Mellemøsten? Migration og indvandrere? Økonomi? Hvad går du mest op i, når du skal sætte kryds i stemmeboksen d. 9. juni til Europa-Parlamentsvalget? 

To undersøgelser peger på, at det er den grønne dagsorden, der kommer til at betyde mest, når danskerne skal vælge deres kandidater til Europa-Parlamentet. 

Epinion har i en meningsmåling, som er lavet for DR Nyheder og Altinget, spurgt danskerne om, hvilke politikområder, de mener, er vigtigst for europaparlamentarikerne at tage sig af. 

De har kunnet vælge op til tre områder, og næsten halvdelen af de adspurgte - 45 procent - svarer, at miljø og klima bør fylde mest.

På andenpladsen kommer sikkerhed og forsvarspolitik (40 procent) og på tredjepladsen finder man integration, flygtninge og indvandrere (33 procent). 

Det glæder Dyrenes Beskyttelse:

”Vores tid er præget af store kriser og dagsordener, som krig og inflation, der hurtigt kan løbe med den offentlige dagsorden. Derfor glæder det mig rigtig meget at se, at danskerne ikke har mistet fokus på den grønne omstilling,” siger Sophie Hastrup Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

”Jeg håber, at danskerne vil stemme på de kandidater, der vil noget seriøst med den grønne omstilling. Vi ser lige nu, at politikerne i EU løber fra deres grønne løfter. Det handler især om bæredygtig omstilling af landbruget og fødevareproduktionen, hvor EU-Kommissionen blandt andet havde lovet en omfattende revision af dyrevelfærdslovgivningen og en seriøs naturgenopretningsplan. Førstnævnte er udskudt på ubestemt tid og sidstnævnte blev i første omgang udvandet, og nu er dens fremtid helt uvis, efter flertallet forsvandt i sidste øjeblik,” siger hun. 

Epinions resultater ligner dem, som Kantar Public kom frem til, da de i en meningsmåling for Tænketanken Europa sidste år bad danskerne vælge de to emner, der betyder mest for deres stemme til valget. 

Her var klimaforandringer og den grønne omstilling den dagsorden, der lå danskerne mest på sinde med 37 procent, mens flygtninge og indvandrere kom på en andenplads med 30 procent. Sikkerhed og forsvar kom på en tredjeplads med 24 procent. 

Kun tre procent mener, at EU’s landbrugspolitik er blandt de to emner, der betyder mest for deres stemme. 

Søndag d. 9. juni skal danskerne stemme til Europa-Parlamentsvalget. Mange af de regler, der gælder for dyrevelfærden i Danmark, bliver fastsat i EU. Derfor er valgdagen en unik mulighed for med dit kryds at få mere dyrevelfærd ind i EU.