Killing får mælk
Lille Viggo har klaret det godt på dyreinternatet. Han er én ud af rigtig mange flaskekillinger. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Viggos øje stod ikke til at redde

En kold forsommer aften ankom lille Viggo til Dyrenes Beskyttelses internat i Århus sammen med sine fire søskende. De var kun to uger gamle og havde ingen mor. Heldigvis stod en plejemor klar til at flaske de små. Viggo voksede sig større, men det ene øje ville ikke følge med. Da han var stor nok, blev øjet fjernet, og Viggo lever den dag i dag med kun et øje.

Skrevet af:
Stine Skov-Jensen

Viggo og hans søskende blev født omkring pinsesøndag, men deres mor blev desværre kørt ihjel af en bil. Killingerne var pludselig overladt til en uvis skæbne blot få uger gamle, men de blev heldigvis fundet i tide, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 blev kontaktet. En frivillig kredsformand kørte de små og kolde killinger til internatet i Århus, hvor personalet stod klar med varme og mad til de små. 

Når kolde flaskekillinger ankommer, er det rigtigt vigtigt at få dem varmet godt op, før man begynder at fodre - ellers kan de små maver ikke optage maden. Da killingerne var blevet varme, fik de sutteflaske, og en erfaren plejemor blev tilkaldt. Killingerne blev sendt med plejemor hjem, så de kunne få ro, lune og kærlighed i håbet om, at de alle ville klare den.

Problemer med øjet

Da de små killinger begyndte at få øjne, kunne plejemor se, at der var noget galt med Viggos ene øje, der ikke åbnede sig helt. Han kom derfor til tjek på dyreinternatet, hvor dyrlægen mistænkte, at hans øje var underudviklet og måske aldrig ville kunne bruges. Viggo var dog kun en lille fyr på fire uger, så tiden skulle ses an.

- Viggo var en frisk lille fyr, der hurtigt begyndt at bevæge sig rundt. Han kom dog også flere gange til at gå ind i bordben og stoleben, så jeg var meget bekymret, fortæller Camilla Mortensen, der er frivillig plejemor. 

Den lille killing var dog ikke sådan at slå ud. Han voksede hurtigt fra at løbe ind i ting. Han lærte at begå sig med det begrænsede syn og havde aldrig prøvet andet.

En vellykket operation

Da Viggo var 12 uger gammel, kom han tilbage til dyreinternatet, hvor han skulle igennem en større operation. Han skulle have fjernet det dårlige øje for at sikre, at der ikke gik infektion i resterne af det dårlige øje. En øjenoperation på en kat er en kompliceret opgave, da øjnene er tæt forbundet. Den mindste fejl ved fjernelsen af det ene øje kan resultere i, at katten mister synet på det andet. 

- Vores dyrlæge er heldigvis rigtig dygtig, men vi vidste, og at den risiko var der. Vi krydsede fingre for, at Viggo stadig havde synet på det gode øje, når han vågnede efter operationen, uddyber Sara Bjerg, veterinærsygeplejerske. 

Heldigvis gik operationen godt, og Viggo kom hurtigt på benene igen. Han syntes dog, at plastikkraven, der skulle forhindre ham i at kradse i operationssåret, var meget irriterende. Men Viggo er ikke sådan at slå ud. Han blev hurtigt konge af kattehuset på dyreinternatet og gik rundt som om, han ejede det hele. Der gik heller ikke mange dage fra dyrlægens godkendelse af ham til, at han blev adopteret. Viggo fandt sin drømmefamilie.