Killing får mælk
Foto Dyrenes Beskyttelse

Viggos øje stod ikke til at redde

En kold forsommer aften ankom lille Viggo til dyreinternatet i Århus sammen med sine 4 søskende. De var kun 2 uger gamle og havde ingen mor. Heldigvis stod en plejemor klar til at flaske de små. Viggo voksede sig større men det ene øje ville ikke følge med. Da han var stor nok, blev øjet fjernet og Viggo lever den dag i dag med kun et øje.

Skrevet af:
Stine Skov-Jensen

Viggo og hans søskende blev født omkring pinsesøndag, men deres mor blev desværre kørt ihjel af en bil. Killingerne var pludselig overladt til en uvis skæbne blot få uger gamle, men blev heldigvis fundet i tide og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 blev kontaktet. En frivillig kredsformand kørte de små og kolde killinger til internatet i Århus, hvor personalet stod klar med varme og mad til de små. 

Når kolde flaskekillinger ankommer, er det rigtigt vigtigt at få dem varmet godt op før man begynder at fodre, ellers kan de små maver ikke optage maden. Da killingerne var blevet varme, fik de sutteflaske og en erfaren plejemor blev tilkaldt. Killingerne blev sendt med plejemor hjem, så de kunne få ro, varme og kærlighed i håbet om at de alle ville klare den.

Problemer med øjet

Da de små killinger begyndte at få øjne, kunne plejemor se, at der var noget galt med Viggo ene øje der ikke åbnede sig ikke helt. Han kom derfor til tjek på internatet, hvor dyrlægen mistænkte at hans øje var underudviklet, og måske aldrig ville kunne bruges. Viggo var dog kun en lille fyr på 4 uger så tiden skulle ses an.

- Viggo var en frisk lille fyr, der hurtigt begyndt at bevæge sig rundt. Han kom dog også flere gange til at gå ind i bordben og stoleben, så jeg var meget bekymret, fortæller Camilla Mortensen, Frivillig plejemor. 

Den lille killing var dog ikke sådan at slå ud. Han voksede hurtigt fra at løbe ind i ting. Han lærte at begå sig med det begrænsede syn han havde – han havde jo heller ikke prøvet andet. 

En vellykket operation

Da Viggo var 12 uger gammel, kom han tilbage til internatet, hvor han skulle igennem en større operation. Han skulle have fjernet det dårlige øje, for at sikre at der ikke gik infektion i resterne af det dårlige øje. En øjenoperation på en kat er en kompliceret opgave, da øjnene er tæt forbundet og den mindste fejl ved fjernelse af det ene øje kan resultere i at katten mister synes på det andet. 

- Vores dyrlæge er heldigvis rigtig dygtig, men vi vidste og at den risiko var der. Vi krydsede fingre for at Viggo stadig havde synet på det gode øje, når han vågnede efter operationen, uddyber Sara Bjerg, Veterinærsygeplejerske. 

Heldigvis gik operationen godt og Viggo kom hurtigt på benene igen. Han synes dog plastikkraven, som skulle beskytte så han ikke kunne kradse i operationssåret, var meget irriterende. Men Viggo er ikke sådan at slå ud. Han blev hurtig konge af Kattehuset og gik rundt som om han ejede det hele. Der gik heller ikke mange dage efter, at dyrlægen havde godkendt ham til adoption, før Viggo fandt sin drømmefamilie.