kampagnebillede

Ingen dyr skal lide for skønheden

Med afsæt i plastikkirurgiens verden sætter Dyrenes Beskyttelse fokus på de sundhedsproblemer, som menneskers avl har påført hunde. Særlige ydre karakteristika som flade snuder, meget lange ører og mange hudfolder kan give fysiske udfordringer, som påvirker hundenes liv og velfærd negativt. Mantraet lyder derfor: Ingen dyr skal lide for skønheden.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Forestil dig, at du ved hjælp af kirurgi kan få din hund til at se ud, præcis som du ønsker det. Måske skal dens øjne være større. Måske skal dens snude være fladere. Eller den skal se buttet ud ved hjælp af mange flere hudfolder på kroppen. De fleste vil nok finde tanken uendelig absurd, men ikke desto mindre er det sådan, en del hunde er kommet til at se ud igennem mange års avl efter særligt udseende.

- ’Snude & Pels’ er en fiktiv idé, og derfor eksisterer der ikke nogen klinik, der udfører plastikkirurgi på hunde. Alligevel ser vi mange hunde, som af kosmetiske årsager har helbredsproblemer, netop fordi de ser ud på en bestemt måde, som mange mennesker finder sød eller flot. Det er ikke en naturlig evolutionsproces, men noget der er sket, fordi mennesker gennem mange generationer har avlet efter et bestemt udseende, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef.

De flade snuder er populære, men det Disney-agtige ansigt kommer med en pris for sundheden. I Holland har man indført det, der kaldes trafiklysmodellen. Denne model har til formål at sikre, at der kun avles på hunde med en snude, der er lang nok. På den måde vil man i Holland tvinge opdrætterne til kun at avle på hunde, der ikke lider af luftvejsproblemer. Det er på høje tid, der også i Danmark kommer en lovgivning for hundene, så sundheden kan blive førsteprioritet, når danskerne skal ud at købe en hund til familien.

En sund hund er en flot hund 

For hundenes skyld skal vi bekæmpe sundhedsproblemerne, og derfor har Dyrenes Beskyttelse lanceret en fiktiv skønhedsklinik for hunde, så danskerne forhåbentlig kan se, hvor grotesk det er at avle efter et udseende, som medfører en masse sundhedsudfordringer.

- Ingen dyr skal lide for skønheden, og det er der heller ikke nogen hundeejere, der som udgangspunkt ønsker. Dyrenes Beskyttelse oplever dog, at der er mange hundeejere, som ikke er bevidste om, hvor mange udfordringer særligt de fladsnudede racer har, siger Jens Jokumsen og fortsætter:

- Vores ønske er, at danskerne vil efterspørge sundhed, gode gener og robuste hunde, og ikke hunde, der ser ud på en bestemt måde, fordi de synes, det er sødt med et fladt ansigt og store Disney-øjne. En sund hund er en flot hund, og det vil vi gerne være med til at begynde en samtale om.

Ønsker ikke et raceforbud 

Dyrenes Beskyttelse ønsker ikke et raceforbud, da der ikke er noget galt med de enkelte racer, men med måden, de i dag avles på. Ved at fokusere på at avle efter karakteristika, der giver sundere individer, såsom længere snuder, mindre hud og sunde hofter, og ikke efter menneskeskabte racekendetegn, vil hundenes sundhed med tiden blive bedre.

- Vi så gerne, at der blev lavet specifik lovgivning på området, så det blev nemmere for hundeejerne at navigere i den jungle, det kan være at købe en ny hund. I Holland er der lavet lovgivning for, hvilke individer der må avles på alt efter længden på deres snude. I Norge har man allerede forbudt avl på bestemte hunde, fordi det er blevet vurderet, at bestanden er for syg til at kunne avles forsvarligt, siger Jens Jokumsen.

I sidste ende skal sundheden prioriteres over udseendet, uanset hvilken hund der er tale om.

Dyrenes Beskyttelse håber på, at den plastikkirurgiske klinik for hunde, ’Snude & Pels’, kan være med til at sætte fokus på dette. Dyreklinikken ”Snude & Pels” har eget site og Facebookside, men nysgerrige danskere ledes hurtigt hen på en kampagneside ved Dyrenes Beskyttelse med oplysninger om sund avl og gode råd til hundekøbere. Brugen af den falske, plastikkirurgiske dyreklinik skal forundre modtagerne og forhåbentlig give dem både noget at tænke over og tale om.

I Danmark er det, ifølge dyrevelfærdsloven, ulovligt at udføre operationer på dyr, hvis hensigten er at udføre kosmetiske ændringer på dyrets udseende. Der findes altså ingen dyreklinikker i Danmark, der udfører kosmetisk skønhedskirurgi på dyr. 

Der er dog ingen lovgivning til at beskytte dyr mod den avl, der bevidst fremavler et ekstremt udseende, som branchen udmærket godt ved er skadeligt for dyrenes velfærd. Dyrenes Beskyttelse ønske en lovgivning, der kan være med til at sende avlen i den rigtige retning, så vi kan få sunde hunde i Danmark. 

I den dyrevelfærdsaftale, som blev indgået af politikerne i februar, blev aftalepartierne enige om at indføre kriterier for avl af kæledyr, så genetisk betingede helbredsproblemer undgås. Det er en kæmpe sejr for hundenes velfærd. Det glæder os i Dyrenes Beskyttelse efter mange års indsats – senest med 'Snude & Pels'-kampagnen.


Den iøjnefaldende kampagne 'Snude & Pels' har skabt stor opmærksomhed. Foto: Camilla Thomsen