Der er intet usædvanligt ved, at mågeunger har en periode, hvor de ligger på jorden, efter de forladt reden. De kan nemlig ikke flyve endnu. Foto: Privat
Der er intet usædvanligt ved, at mågeunger har en periode, hvor de ligger på jorden, efter de forladt reden. De kan nemlig ikke flyve endnu. Foto: Privat

Ingen grund til bekymring: Mågeungerne klarer sig selv

Når mågeungerne over sommeren forlader reden, får det mange til at kontakte Dyrenes Beskyttelse. Ungerne kan nemlig ikke flyve endnu, men det er helt normalt.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Mange bekymrede borgere har grebet telefonen den seneste tid og kontaktet Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, fordi de har oplevet mågeunger, der befandt sig på jorden. Alene i den seneste uge var der 173 opkald, der vedrørte de små, dunede størrelser.  

Selvom omsorgen for deres ve og vel er værdsat, er der ikke i sig selv noget galt, blot fordi man ser en mågeunge på jorden.

- Det er især omkring juni og juli, at mågeunger forlader reden og begiver sig rundt på egen hånd. Det er helt naturligt for dem at have en periode, hvor de befinder sig alene på jorden, fordi de ikke kan flyve endnu, siger Peter Gravlund Nielsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse. 

Hjælpen er i nærheden

Det kan for de fleste se ud som om, at ungen er kommet galt afsted og har brug for hjælp, når den befinder sig alene på jorden. Men hjælpen er allerede i nærheden. 

- Ungerne er ikke alene, selvom det kan se sådan ud. Mågeforældrene vil blive i nærheden og komme med føde, indtil ungen er kommet på vingerne og kan klare sig selv. Desuden er forældrene meget beskyttende af natur, og derfor skal man også passe på med at nærme sig mågeunger uden grund, for det kan få forældrene til at føle sig truet, og i sidste ende gøre dem aggressive, forklarer Peter Gravlund Nielsen. 

Derfor er rådet ganske klart: Ser ungen frisk og uskadt ud, vil den med al sandsynlighed kunne klare sig selv og have bedst af, at man lader den være i fred.

Hold dig på afstand

Det er helt normalt, at en mågeunge opholder sig alene på jorden, selvom den ikke er flyveklar. Derfor skal du bare lade den være, hvis den ellers virker frisk.

Se efter synlige skader

Hvis mågeungen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og få vejledning.

Tag den aldrig med hjem

Hvis du er kommet til at tage mågeungen op eller med hjem, selv om den ingenting fejler, skal du sætte den ud igen så tæt på stedet, hvor den blev fundet, som muligt.