Kat der leger

Lad bare katten lege med maden

Det kommer sjældent som en overraskelse at hunde kræver meget aktivering. Det samme kan ikke siges om katte, men faktisk skal katte også, ligesom hunde, aktiveres. En god måde at aktivere katten på, er ved at bruge foderbold eller på anden vis opfordre katten til at bevæge sig for sin mad.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Familiekatte kræver aktivering, men ikke på samme måde som hunde. Når katte i naturen er på jagt, vil de have korte udbrud med høj aktivitet. De vil ikke løbe byttet træt, men derimod vente tålmodigt og så angribe byttet ved den bedste mulighed. Derfor skal katte heller ikke, som hunde, aktiveres ved lange gåture. Aktivering af en kat er nemlig ikke nødvendigvis lig med motion. 

Indekatte skal aktiveres mere end udekatte

Hvorvidt katte holdes indenfor, ude eller begge dele har stor betydning for, hvor meget aktivering kæledyret har brug for. De fleste katte vil gerne have adgang til det fri, og kommer de ud på egen pote, vil de blive præsenteret for en masse stimuli og derved aktivering.

Udekatte har derfor selv i stor stil mulighed for at opfylde sit aktivitetsniveau, mens indekatte kræver ekstra aktivering for at deres behov tilgodeses. 

Når katte går på jagt

Når katte går på jagt i naturen, bruger de lang tid på at snige sig ind på byttet, og så vente til det kan fanges. Derfor kan man heller ikke forvente, at en kat gider at lege i flere timer ad gangen. I stedet for kan man aktivere sin kat med meget mere end blot fysisk aktivitet.

- Har man indekat, så skal hjemmet indrettes, så katten kan være aktiv. Der bør være kradsebræt, kradsetræ og gerne forhindringsbaner i flere niveauer. Katte vil nemlig gerne højt op, så de kan danne sig et overblik over området, forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrcshef i Dyrenes Beskyttelse. 

Få katten til at bevæge sig for maden

En anden måde at aktivere sin kat på, er gennem fodring. Jens Jokumsen forklarer,

- Skrot foderskålen og gør det at spise interessant og til et arbejde. Kom f.eks. kattens foder i en foderbold, eller spred foderet rundt omkring i huset, så den aktivt skal arbejde for at få fat på det. Man kan også sagtens være kreativ og bruge en toiletpapirsrulle, en æggebakke eller hvad man lige har i huset til at gemme foderet i. 

Det er vigtigt, når man leger med sin kat, at den altid skal lykkes med sin ”jagt”, da den ellers vil miste lysten til legen. Det vil sige, at katten skal nå at afslutte legen på en naturlig måde f.eks. ved at fange legetøjet eller få fat i foderet. 

- Mange indekatte har problemer med overvægt, fordi den eneste form for underholdning, de har, er at spise. Derfor er det en rigtig god ide at udfordre katten med leg eller søgning efter maden, så fodring i sig selv bliver en aktivitet for katten, afslutter Jens Jokumsen.