Martin Sandager med en af sine ungarske uldgrise. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Martin Sandager med en af sine ungarske uldgrise. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Martin Sandager hædret som Årets Dyreven 2023 af Dyrenes Beskyttelse

Martin Sandager fra Kragelund Mose er Årets Dyreven 2023. Han får prisen for sit store arbejde for alle dyr i naturgenopretningsprojektet.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard og Johanne Eskildsen

I dag har Dyrenes Beskyttelse med stor fornøjelse overrakt prisen som Årets Dyreven 2023 til arealforvalter og naturformidler Martin Sandager fra Kragelund Mose. Martin har gennem otte år opkøbt og forvandlet 100 hektar jord i Kragelund Mose ved Vejen til et fristed for dyr, natur og klima. Hans arbejde er ifølge direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, eksemplarisk i lyset af de store udfordringer for dyr, natur og klima: 

”Martin Sandager er kåret til Årets Dyreven 2023 for sit vedholdende arbejde og engagement i de presserende og sammenhængende dagsordener: biodiversitet, klima og dyrevelfærd. Han er desuden en eminent formidler og går altid efter dialogen.”

Martin Sandager har gennem sit engagement og sin vedholdenhed skabt et unikt område, hvor vandbøfler, exmoorponyer, konikponyer, ungarske uldgrise, gallowaykvæg, dexterkvæg og landracegeder lever frit og uforstyrret. Han har vendt dyrkede arealer og tidligere tørvemose til et kulstoflagrende landskab, der også fungerer som hjemsted for en imponerende række af vildtlevende dyr. Martin blev særligt anerkendt for at invitere fuglene tilbage på arealerne. Det har han først og fremmest gjort ved at sørge for, at der er masser af mad i form af planter og insekter. Dertil er der optimale muligheder for redebygning. Til at starte med har Martin selv opsat 700 redekasser.

"Martins indsats for at genskabe levesteder for de vildtlevende dyr er en inspiration. Han har genskabt vådområder og vedvarende plantedække, der græsses af dyr, som passes omsorgsfuldt samtidig med, at de har et frit flok- og familieliv. Alt sammen noget, som desværre er forsvundet mange steder i vores intensivt dyrkede landskaber," lyder det fra Britta Riis. 

Martin Sandager fik overrakt prisen til arrangementet, og var meget overrasket.

"Jeg er simpelthen så glad og vildt overrasket. Jeg synes, at det er modigt valg, der understreger, at vi skal passe på alle dyr samtidigt. Jeg ser prisen som et kæmpe skulderklap til alle os, der arbejder for at øge biodiversiteten i praksis," siger Martin Sandager 

Til arrangementet var han omgivet af dyrevenner og politikere til en eftermiddag med fokus på gode dyreliv. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, holdt åbningstale til arrangementet, mens blandt andre Mathilde Walter Clark, forfatteren bag bogen om minksagen ”Det blinde øje”, holdt oplæg. Der var også paneldiskussion om dyrevelfærd med blandt andre dyrevelfærdsordførerne Carl Valentin (SF) og Søren Egge Rasmussen (EL).

Tidligere år er prisen blevet givet til blandt andre kokken Nikolaj Kirk, daværende EU-parlamentariker Gitte Seeberg og bioetiker Mickey Gjerris