Antallet af økologiske landbrug i Danmark falder for tredje år i træk, og det økologisk dyrkede areal skrumper. Det vækker bekymring hos Dyrenes Beskyttelse, da økologien spiller en central rolle for bedre dyrevelfærd i landbruget.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af økologiske landbrug i Danmark er gået tilbage med fem procent. Det er sågar på året, hvor det velkendte røde Ø-mærke fylder 35 år.
Siden 2021 er man gået fra at have 4.151 til 3.930 økologiske landbrug i 2024. Samtidig er det økologiske areal gået tilbage med næsten seks procent. Den udvikling udfordrer de over 200 millioner dyr i dansk landbrug, der er pressede i intensive systemer.
- Økologisk landbrug fylder mindre år for år, men behovet for en ansvarlig produktion har aldrig været større, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
At se det økologiske landbrug skrumpe, må også være en torn i øjet på regeringen, der har forpligtet sig til at fordoble det økologiske areal frem mod 2030.
- Udviklingen viser med al tydelighed, at det desværre stadigvæk er økonomisk fordelagtigt at vælge det konventionelle landbrug over det økologiske, siger Britta Riis.
Derfor ser man i Dyrenes Beskyttelse også positivt på, at man med ”Aftale om et Grønt Danmark” fra politisk hold nu giver en større økonomisk gulerod til det danske landbrug for at omlægge til økologi.
- Når flere bedrifter fravælger økologien, mister vi nogle vigtige redskaber i kampen for bedre dyrevelfærd i landbruget. Det er nødvendigt at sætte en stopper for industrialiseringen af dyrene, så vi i fremtiden kan få et landbrug med bedre dyrevelfærd og samtidig skabe bedre rammer for biodiversitet og natur, siger Britta Riis.
Læs også: Hvordan Danmarkshistoriens største dyrevelfærdssag løb ud i sandet
Når du handler økologisk, er du med til at bakke op om bedre forhold for dyrene i fødevareproduktionen. Det velkendte røde Ø-mærke er det danske statskontrollerede økologimærke og stiller en række krav til dyrevelfærd, som går ud over de almindelige lovkrav for konventionel husdyrproduktion. Den økologiske produktion er særligt kendetegnet ved, at dyrene skal have adgang til udendørs arealer, hvor de har bedre mulighed for at udøve deres naturlige adfærd.
Du kan blive klogere på økologiens dyrevelfærd her og læse om økologiens produktion her.
Det positive knæk: Flere vælger økologi
Det er paradoksalt, at tallene viser et fald i antal af økologiske landbrug i Danmark, da det er noget, forbrugerne er interesserede i. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 steg med tre procent.
Siden corona har forbrugernes hang til at købe økologi ellers været nedadgående, men sidste år knækkede kurven. Det tegner et billede af, at danskerne under corona har været økonomisk udfordrede, men at overskuddet efterhånden er tilbage til at vælge økologien, når vi står nede i supermarkedet.
- Det er vigtigt, at vi understøtter den stigende efterspørgsel på økologi fra forbrugerne, så vi kan bruge det momentum for landbrugsdyrenes skyld, siger Britta Riis.