pindsvineunger

Pindsvin får unger sent

Pindsvin yngler sent på året, og det kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 godt mærke på telefonerne. Men små, enlige pindsvin er ikke nødvendigvis i nød.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

August og september er højsæson for pindsvineunger, og det mærker Vagtcentralen 1812, hvor der i øjeblikket dagligt kommer mange opkald fra bekymrede borgere, som mener at have fundet pindsvineunger i nød.

Det er dog ikke altid tilfældet, da pindsvineunger allerede forlader deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer ca. 200-250 gram. Finder man derimod én eller flere kolde og passive unger, der ligger frit fremme midt på dagen, er de i nød. Tag dem dog ikke op, men ring først 1812 for vejledning.

- Vi modtager enormt mange opkald om pindsvineunger hvert år, og det er altid en god ting, når mennesker bekymrer sig om dyrene. Men hvis et pindsvin fejlagtigt bliver samlet op, udsætter man det for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for dets overlevelseschancer, siger Peter Gravlund Nielsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Hvor store er ungerne?

Der er en række indikatorer, man kan kigge på, hvis man finder pindsvineunger i haven. Tidspunktet på dagen, pindsvinenes størrelse og deres opførsel er relevante at se på for at afgøre, om pindsvinene er i nød.

- Unger, der er afhængige af deres mor, er sammenrullet mindre end eller på størrelse med en tennisbold. Sådanne unger bør ikke ligge passive og frit fremme. Er pindsvinet derimod større end en tennisbold, er det stort nok til at kunne klare sig selv Sådan et ungt pindsvin må gerne færdes alene, men vil oftest gøre det efter mørkets frembrud. Ingen pindsvin – uanset størrelse – bør ligge passivt og frit fremme om dagen, siger Peter Gravlund Nielsen.

Som haveejer kan man komme til at blotte eller ødelægge pindsvinets rede ved at flytte paller, brændestakke eller kvasbunker. Er det tilfældet, skal man straks forsigtigt lægge redematerialet og anden beskyttelse hen over reden igen og forlade stedet. Herefter er det en god idé at give pindsvinemor ro og tid til at flytte ungerne i sikkerhed. 

Det skal du gøre, hvis du ser en pindsvineunge

  1. Tjek størrelsen på afstand. Er den mindre eller på størrelse med en tennisbold?
  2. Se efter synlige skader og se om den er passiv
  3. Saml den aldrig op eller tag den med hjem

Hvad hvis jeg allerede har samlet pindsvineungen op?

Er du i tvivl? Så ring altid 1812 for vejledning.