Hvornår er pindsvineungen i nød?

Q: Må en pindsvineunge være ude alene?

A: Ja det må den gerne. Ungerne forlader deres mor allerede i 6-ugers-alderen, hvor de kun vejer 250 gr. og er på størrelse med to tennisbolde.

 

Q: Hvordan genkender jeg en pindsvineunge i nød?

A: Ser du en pindsvineunge nøgen eller på størrelse med en golfkugle og fundet i dagslys, har den højst sandsynligt brug for hjælp.  Hvis ungen virker livlig og vågen, kan det skyldes, at haveejere har fået blottet eller ødelagt pindsvinets rede ved at flytte paller, brændestakke eller kvasbunker. Er det tilfældet, skal man straks forsigtigt lægge redemateriale og andet beskyttelse henover rede og unger og forlade stedet. Hold hunden inde og giv pindsvinemor god tid til at flytte ungerne i sikkerhed. Finder du en kold og passiv unge eller en unge med skader, der ligger frit fremme midt på dagen, er den formentlig forladt og i nød. Tag den dog ikke op men ring 1812 for vejledning.

 

Q: Hvad hvis jeg allerede har taget den op?

A: Hvis du har taget en pindsvineunge op så ring straks 1812 for vejledning.

 

Q: Hvor er det naturligt at møde pindsvineunger?

A: Man møder sjældent pindsvineunger, mens de er afhængige af deres mor. Så snart ungen – eller rettere det unge pindsvin – går hjemmefra i en alder af 6 uger, så kan man møde den dér, hvor man møder de voksne pindsvin. For eksempel i haven, skoven eller langs det levende hegn, hvor den i mørket snøfter rundt i vegetationen på jagt efter føde.

 

Q: Hvad hvis jeg ser en unge om vinteren? Burde den ikke være i hi?

A: Du finder ikke pindsvineunger om vinteren. Du kan dog støde på unge pindsvin, som endnu ikke er særligt store. Nogle unge pindsvin går først i hi i december og – ligesom voksne pindsvin – kan man også møde dem i milde perioder midt på vinteren, hvor de måske leder efter et nyt redested efter at være forstyrret i det gamle eller blot fordi den første rede var for kold eller for fugtig.
 

RASKE PINDSVINEUNGER HAR SJÆLDENT BRUG FOR HJÆLP

Fra juli til november kan du møde små pindsvin i naturen. August og september er højsæson.

Blot fordi de er små, betyder det dog ikke, at de er unger. Pindsvineunger forlader nemlig deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer ca. 250 gram. Det er derfor meget vigtigt at fokusere mere på pindsvinenes adfærd end på deres størrelse.

Det er vigtigt ikke at tage et pindsvin op, før man er helt sikker på, at noget er galt. Hvis den bliver samlet op uden at være i nød, udsætter man den for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for den.

Hvis det lille pindsvin går rundt og snuser i bede og krat, så er der næppe grund til alarm. Ligger det derimod stille i det åbne – og især hvis det er 2-4 meget små pindsvin, så bør du være mere opmærksom.

Det raske pindsvin – uanset alder – leder efter føde i bede, krat, højere græs og lignende steder. Og det støjer ofte en del. Skal det bevæge sig hen over åbne stykker for eksempel græsplæner, havegange og indkørsler eller veje, så foregår det oftest i hurtig gang eller endda løb. Overrasker du pindsvinet sådan et sted, så vil det som regel stivne og stå helt stille. Hvis du nu kommer tættere på, og pindsvinet vurderer at faren er meget høj, så ruller det sig halvt eller helt sammen. Går du så igen væk og iagttager det fra god lang afstand, så vil det rulle sig ud igen og fortsætte sin færd.

DET SKAL DU GØRE

1: TJEK STØRRELSE OG SAML DEN IKKE OP

Er ungen på størrelse med to tennisbolde eller større, betegnes den ikke som forladt, da den her er stor nok til at kunne klare sig selv. Er den derimod nøgen, har en størrelse mellem en golfkugle og en tennisbold og fundet liggende i det åbne i dagslys, har den højst sandsynligt brug for hjælp. Tag den ikke op men ring til 1812 for vejledning.

2: SE EFTER SYNLIGE SKADER

Hvis pindsvineungen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af pindsvin. Et pindsvin, der ligger stille i det åbne – sammenrullet eller ej – i flere timer, på trods af der ikke er nogen mennesker eller hunde nær det, er der næsten helt sikkert noget galt med.

3: TAG DEN ALDRIG MED HJEM

Hvis du er kommet til at tage en enlig pindsvineunge med hjem så ring straks 1812.

Eksempler på opholdssteder for pindsvin

Selvom nogle af disse situationer kan se mærkelige ud, så er disse unger ikke i nød.

BLIV KLOGERE PÅ DYREUNGERNE

 

dyreunger_grid9.png dyreunger_grid8.png dyreunger_grid7.png
dyreunger_grid5.png dyreunger_grid4.png dyreunger_grid.png
dyreunger_grid3.png dyreunger_grid2.png dyreunger_grid_nygås.png
dyreunger_grid15.png dyreunger_grid_ny2.png dyreunger_grid_ny.png
dyreunger_grid12.png dyreunger_grid11.png dyreunger_grid10.png