HVORNÅR ER SMÅFUGLEUNGER I NØD?

Q: Må en fugleunge være på jorden alene?

A: Ja. Ungernes forsvar mod et angreb på reden vil ofte være et spring ud i det blå. På jorden gemmer ungerne sig under buske og lignende, og her finder og fodrer forældrene dem, når faren er drevet over. Ungerne kan måske nok være svære at se, men forældrene kan høre dem kalde og skal nok finde dem. Ungerne hverken kan eller vil vende tilbage til reden. Nu er den jo opdaget og derfor et usikkert sted at befinde sig.

 

Q: Hvad hvis jeg allerede har taget fugleungen ind?

A: Hvis du er kommet til at tage fugleungen ind – så skynd dig og sæt den tilbage til, der hvor du fandt den. Kan du ikke helt huske, hvor det er så sæt den så tæt på stedet som muligt. Forældreparret kan kalde på deres unge og skal nok finde den igen.


Q: Hvordan genkender jeg en fugleunge i nød?

A: En fugleunge i nød er enten uden fjer eller ligger på siden, har tydelige sår eller blod i fjer/dun.

 

Q: Hvor er det naturligt at møde en fugleunge?

A: Alle steder!

 

Q: Hvilke fugle definerer i som småfugle?
A: Fugle, som er mindre end duer og krager.

 

Q: Skal jeg lade den være, hvis der er mange katte i området?
A: Ja. Der er katte alle vegne.

SMÅFUGLEUNGERNE KAN SELV

Om foråret klækker millioner af småfugleæg i reder rundt omkring i det danske land.  Når ungen når en vis alder, er det ikke sjældent, at den befinder sig på jorden - et sted mange af os finder det unaturligt at opholde sig for en fugleunge.

Solsorten og andre af havens småfugle har mange fjender, og samtidig yngler de ofte i åbne og ikke altid lige godt skjulte reder. Men selv de reder, der er godt gemt i huller eller nicher, kan findes af sultne rovdyr. Ungernes forsvar mod et angreb på reden vil ofte være et spring ud i det blå. På jorden gemmer ungerne sig under buske og lignende, og her finder og fodrer forældrene dem, når faren er drevet over. Ungerne kan måske nok være svære at se, men forældrene kan høre dem kalde og skal nok finde dem.

Ungerne hverken kan eller vil vende tilbage til reden. Nu er reden jo opdaget og derfor et usikkert sted at befinde sig. Kun hvis ungerne er svage eller et par af dem måske døde, er det tegn på problemer. Småfugleunger, som ikke kan flyve, og som ikke er i reden, er som regel hverken forladte eller syge. Det bedste du kan gøre for dem er at lade dem være i fred og dermed undlade at gøre eventuelle rovdyr opmærksom på dem.

Har ungen endnu ingen fjer, så overlever den dog ikke længe på jorden og er nok heller ikke hoppet frivilligt derned. Her er det bedste man kan gøre for ungen at finde den rede den kom fra og sætte den tilbage deri.

Solsorteunger er de mest almindelige fugleunger at finde på jorden. Det skyldes at solsorten netop har en af de åbne reder, som nemt opdages af rovdyr, og sker det, så hopper de små og ofte meget hjælpeløst udseende solsorteunger ud af reden og ned på jorden. Og ja – det ER farligt at sidde på jorden og give lyd for at blive fodret, men det er stadig helt naturligt for solsorte at opfostre deres unger på denne måde.

DET SKAL DU GØRE

1: LAD UNGEN VÆRE I FRED

Havens småfugle er relativt små og har mange fjender, og samtidig yngler den i åbne og ikke altid lige godt skjulte reder. Ungernes forsvar mod et angreb på reden vil ofte være et spring ud i det blå. Hvis du ser en unge på jorden er den som regel hverken forladte eller syg. Derfor skal du lade den være i fred og dermed også undgå at gøre eventuelle rovdyr opmærksomme på den.
 

2: TAG DEN ALDRIG MED HJEM

Hvis du er kommet til at tage fugleungen ind – så skynd dig og sæt den tilbage til, der hvor du fandt den. Kan du ikke helt huske, hvor det er, så sæt den så tæt på stedet som muligt. Forældreparret kan kalde på sin unge og skal nok finde den igen. Det er aldrig en hjælp at forsøge at opfostre fugleungen hos mennesker. Dér kan den nemlig ikke lære alt det nødvendige en fugl skal kunne for at overleve i naturen.
 

3: SE EFTER SYNLIGE SKADER

Hvis fugleungen har synlige skader, endnu ikke har en fjerdragt eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af fugleungen.

Eksemper på opholdssteder for småfugle

Selvom nogle af disse situationer kan se mærkelige ud, så er disse unger ikke i nød.

BLIV KLOGERE PÅ DYREUNGERNE

 

dyreunger_grid9.png dyreunger_grid8.png dyreunger_grid7.png
dyreunger_grid6.png dyreunger_grid5.png dyreunger_grid4.png
dyreunger_grid3.png dyreunger_grid2.png dyreunger_grid_nygås.png
dyreunger_grid15.png dyreunger_grid_ny2.png dyreunger_grid_ny.png
dyreunger_grid12.png dyreunger_grid10.png dyreunger_grid.png