Hvornår er ællingen i nød?

Q: Der er en and, som har lagt æg i min baggård/gårdhave/atriumgård?

A: Det må den gerne, men hvis gården er helt lukket, så kan ællingerne have brug for hjælp, når de kommer ud af æggene. Du kan hjælpe med foder indtil ællingerne er parate til at blive flyttet.

 

Q: Hvad hvis jeg allerede har taget ællingerne med hjem?

A: Så skal du kontakte 1812, så de kan guide dig igennem dine muligheder for at hjælpe ællingerne på den rigtige måde.

 

Q: Hvordan genkender jeg ællinger i nød?

A: Hvis ællingerne er lukket inde i en gård, er de i nød. De er også i nød, hvis de falder i en pool med høje kanter. Og de er i nød, hvis de kommer væk fra deres mor, mens de vandrer over land. Og endelig er de selvfølgelig i nød, hvis de er kommet til skade.


Q: Hvor er det naturligt at møde ællinger?

A: Ællinger klækkes ofte langt fra vand. Det er derfor helt naturligt, hvis du møder et kuld ællinger og deres mor næsten hvor som helst. De er sikkert bare på vej fra reden og til den sø, moderen har valgt til dem. Det er vigtigt, at du lader dem være, så de selv kan finde vej til det rigtige vand. Og så er det selvfølgelig naturligt at møde dem med eller uden deres mor på vandet på en sø eller ved et lille vandhul.

ÆLLINGEN KAN FOR DET MESTE SELV

En andemor, der ruger midt i dit blomsterbed eller i baghaven. Det lyder måske særpræget, men bor du i byen, sker det ikke sjældent, at du finder ænder på lidt mere utraditionelle steder. De særprægede ynglesteder kan for nogen muligvis virke bekymrende. Men faktisk er bekymringerne oftest helt unødvendige. Gråanden er nemlig et af de dyr, der har indtaget byen med succes. Faktisk er gråanden så vant til mennesker, at den i mange tilfælde ikke engang har problemer med at dele altan med os tobenede. Lader vi anden, og sidenhen ællingerne, være i fred, kan vi leve ganske fredeligt sammen med dem.

Familiens mindste, ællingerne, skal man dog være opmærksomme på. De kan nemlig komme i vanskeligheder, hvis andemor har valgt en lukket gård, atriumgård eller lignende sted til sin rede, da de endnu ikke kan flyve. Selvom andemor i langt de fleste tilfælde kan bevæge sig frit ud og ind af sin rede i bymidten, kan en rede på en lukket altan eller i en lukket gård let blive et fængsel for ællingerne, da de ikke kan flyve.

Hvis man ser en andefamilie og er bange for at ællingerne og deres mor er spærret inde, så bør man ringe 1812 for at få vejledning. I mange tilfælde kan ællingerne nemlig flyttes fra atriumgården med deres mor, hvilket er det allerbedste for dem. Mislykkes dette må de blive i gården i et par uger, til de er gamle nok til at flytte alene. Er man nødt til at lade dem blive et par uger kan de i den periode fodres efter anvisning fra 1812.

DET SKAL DU GØRE

1: HOLD DIG PÅ AFSTAND

Hvis ællingerne er sammen med mor og har adgang til at komme væk fra stedet, skal du intet gøre. Det gælder også ved altaner, hvor ællinger faktisk kan hoppe ned fra mindst 6. etage uden at komme til skade!

2: HJÆLP ÆLLINGERNE I AFLUKKEDE OMRÅDER

Ser man en andefamilie, som er spærret inde, så bør man ringe 1812 for at få vejledning.

3: TVIVL OM ÆLLINGERNES PLACERING

Hvis du er i tvivl om ællingernes tilstand eller placering, så kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af situationen

Eksempler på opholdssteder for ænder

Selvom nogle af disse situationer kan se mærkelige ud, så er disse unger ikke i nød.

BLIV KLOGERE PÅ DYREUNGERNE

 

dyreunger_grid9.png dyreunger_grid8.png dyreunger_grid7.png
dyreunger_grid6.png dyreunger_grid5.png dyreunger_grid4.png
dyreunger_grid3.png dyreunger_grid2.png dyreunger_grid_nygås.png
dyreunger_grid_ny2.png dyreunger_grid_ny.png dyreunger_grid.png
dyreunger_grid12.png dyreunger_grid11.png dyreunger_grid10.png