Hvornår er egernungen i nød?

Q: Må egernunger være alene?

A: Egernunger må gerne være alene. Hvis reden falder ned eller ungerne af andre årsager havner på jorden, så vil moderen finde dem og bære dem op til en anden rede. Hun vil dog ikke nærme sig ungerne, hvis der er mennesker i nærheden. Derudover skal man huske, at hun kun kan bære en unge ad gangen, og at der derfor godt kan gå lang tid imellem at hun henter første og sidste unge.

 

Q: Hvad hvis jeg allerede har taget den op?

A: Så sætter du den straks tilbage igen. Vær opmærksom på at store og aktive egernunger kan være meget opsøgende. Det kan derfor være nødvendigt at lægge egernungen på findestedet i en åben papkasse med en gammel klud løst over sig – hvorefter du kan du skynde dig at løbe væk, mens egernungen finder ud under kluden og op af kassen. På den måde kan du undgå, at egernungen følger efter dig.

 

Q: Hvor skal vi placere kassen med ungerne, hvis træet er blevet fældet?

A: For foden af et træ så tæt på findestedet som muligt, således at moderen nemt kan søge op i træet med ungen. På den måde kommer hun hurtigere og mere sikkert til reden.

 

Q: Hvordan genkender jeg en egernunge i nød?

A: Egernungen er i nød, hvis den er synligt skadet. Er man f.eks. kommet til at fælde et træ, og nu har levende, men medtagede egernunger i haven, skal man ringe til Vagtcentralen 1812. Her kan man få råd og vejledning til, hvordan egernungerne får den bedste chance for at overleve.

 

Q: Hvor er det naturligt at møde egernunger?

A: Alle steder med større træer. Skove, parker, haver. Egern kan bedst lide, at der er gran- eller fyrretræer, men de findes også på steder, hvor der kun er løvtræer.

UNDGÅ TRÆFÆLDNING FRA MARTS TIL OKTOBER

De første egernunger dukker op i løbet af marts. Jo bedre fødesituation, der er for egerne jo tidligere i marts, kommer ungerne. De bliver født i reder højt oppe i træerne, men de kan havne på jorden af flere årsager. Reden kan enten blæse ned, eller egernungen kan falde ud af andre grunde som for eksempel træfældning.

Den vigtigste hjælp til egernungerne er derfor at undlade at fælde træerne i perioden fra marts til oktober.

Egern får hvert år op til to kuld unger, som typisk ligger ti uger i reden. Egernunger må gerne være alene. Hvis reden falder ned eller ungerne af andre årsager havner på jorden, så vil moderen finde dem og bære dem op til en anden rede. Hun vil dog ikke nærme sig ungerne, hvis der er mennesker i nærheden. Derudover skal man huske, at hun kun kan bære en unge ad gangen, og at der derfor godt kan gå lang tid imellem, at hun henter første og sidste unge.

DET SKAL DU GØRE

1: HOLD DIG PÅ AFSTAND

Lad ungen være og skynd dig væk, så moderen får en chance for at hente ungen igen.

2: SE EFTER SYNLIGE SKADER

Hvis ungen er skadet, så ring til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

3: TAG DEN ALDRIG MED HJEM

Hvis du er kommet til at tage egernungen med hjem, så skynd dig tilbage og sæt den der, hvor du fandt den. Kan du ikke helt huske, hvor det er, så sæt den så tæt på stedet som muligt.

Eksempler på opholdssteder for egern

Selvom nogle af disse situationer kan se mærkelige ud, så er disse unger ikke i nød.

BLIV KLOGERE PÅ DYREUNGERNE

 

 

dyreunger_grid9.png dyreunger_grid8.png dyreunger_grid7.png
dyreunger_grid6.png dyreunger_grid5.png dyreunger_grid4.png
dyreunger_grid3.png dyreunger_grid_nygås.png dyreunger_grid.png
dyreunger_grid15.png dyreunger_grid_ny2.png dyreunger_grid_ny.png
dyreunger_grid12.png dyreunger_grid11.png dyreunger_grid10.png