TÆPPER TIL KOLDE SNUDER

Til den årlige julefejring i Ørstedsparken, var der julemad til de sultne, dyrlægecheck til de trængende og varme tæpper til kolde snuder. 

JUL UNDER ÅBEN HIMMEL

Når minusgraderne tager fat, er det svært at holde varmen uden tag over hovedet. Sammen med Projekt Udenfor og Hjemløsedyrlægerne, blev julen skudt i gang med varme tæpper, julemad og dyrlægecheck for byens hjemløse og deres hunde.   

 

HER BETYDER HUNDEN ALT

Et lille hold frivillige dyrlæger hjælper hjemløse med deres hunde. Hver uge er de i kontakt med de hjemløse for at hjælpe de dyr, der betyder alt.

 

 

Et liv på gaden harmonerer ikke godt med høje dyrlægeregninger. Derfor har Hjemløsedyrlægerne hjulpet hjemløse og deres hunde i København siden 2005. Hjemløsedyrlægerne er en gruppe på fire frivillige dyrlæger og en dyrepasser, der også tager sig af andre dyr, men langt de fleste hjemløse har hund. Mette Aamand Sørensen er en af de fire dyrlæger og har været med i 10 år.

"Jeg synes det er fantastisk at kunne hjælpe mennesker ved at hjælpe deres dyr. Hvis hunden er almindelige menneskers bedste ven, er den om nogen de hjemløses bedste ven."
- Mette Aamand Sørensen, dyrlæge

Det er Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder i SAND, de hjemløses landsorganisation, enig i. Der er over 6600 hjemløse i Danmark og for de hjemløse med hund, betyder hunden alt, vurderer hun:

"Hunden er de hjemløses bedste ven, deres sikkerhed, den, der dækker det sociale behov og den, man viser hengivenhed og kærlighed. De hjemløse vil altid sætte hunden før sig selv."
-

Hjemløsedyrlægerne hjælper blandt andet med rifter i poterne, sår og vaccinationer. Hvis der er noget, de frivillige dyrlæger ikke kan klare, henviser de hundene til en dyreklinik. Udover de gratis dyrlægekonsultationer tilbyder dyrlægerne også at hjælpe med at organisere pasning og pleje af hundene, hvis ejeren i en periode ikke selv kan tage sig af hunden. Mette Aamand Sørensen vurderer hundenes sundhedstilstand til at være god:

"Hundene har det godt. De får rigtig meget motion og rigeligt at spise. Hundene får også lov til at være en del af en flok."
-

Der er åben konsultation for de hjemløses hunde i HC Ørstedsparken i centrum af København hver anden måned. De hjemløse kan også ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812, der efterfølgende sætter dem i kontakt med en af de fire frivillige dyrlæger. Hvert år d. 17. oktober møder Hjemløsedyrlægerne desuden de hjemløse og deres hunde til den årlige Hjemløsedag. I år på Nytorv i København og Dyrevennen var med.

HVAD BETYDER DIN HUND FOR DIG?

af Victoria Touveneau Petersen

Thyra og Thomas

THYRA & THOMAS

Thyra, 7 år, har været hos Thomas i 2,5 år
Thomas West, hjemløs i 6 år, bor på en båd i Ishøj Havn for tiden

Hvorfor fik du en hund?

Thyra skulle aflives af sin tidligere ejer, fordi han fik et arbejde, og sådan en slædehund kræver opmærksomhed 24 timer i døgnet. Så jeg fik hende i stedet.

Hvad er jeres yndlingsting at gøre sammen?

At være på stranden, og når vi sælger Hus Forbi, hvor gamle og børn kommer hen og nusser hende. Vi kan også godt lide at gå i bad sammen, det gør vi ude i lystbådehavnen. Hun følger med mig overalt. Bare jeg går i 7/11, hyler hun.

Hvad betyder din hund for dig?

Alt. Hun har fået mig til at stoppe med at ryge hash. Da jeg fik hende for to år siden, fik jeg også et barnebarn samtidig, så hun hjalp mig med at stoppe.

Hvornår og hvorfor er det rart at have en hund, når man er hjemløs?

24 timer i døgnet. Jeg elsker hende og giver hende tryghed. Og hun elsker mig og giver mig tryghed.

Hvad er det bedste ved at have en hund?

Det er, når vi hver morgen tager vi til Hundige eller Greve og går en lang tur på stranden. Så sælger vi Hus Forbi om eftermiddagen. Om aftenen går vi en lidt kortere tur. Hun skaber faste rammer. Jeg har allerede planlagt, når Thyra bliver ældre, at jeg skal have en hvalp af samme race, Alaskan Malamut.

 

 

 

 

 

 

Kira og Nikolaj

KIRA & NIKOLAJ

Kira, 6 år, har været hos Nikolaj i 5 år
Nikolaj, 39 år, bor på forsorgshjem og tidligere hjemløs i 5 år

Hvorfor fik du en hund?

Egentlig er jeg et kattemenneske, men jeg kunne ikke stå for hende. Jeg manglede hende, og hun manglede mig.

Hvad er jeres yndlingsting at gøre sammen?

At gå en lang tur ud til en græsplæne, hvor vi kan spille bold. Det kan vi gøre i lang tid.

Hvad betyder din hund for dig?

Hun betyder alt. Hun har været der for mig fra det sekund, jeg fik hende. Jeg nyder rigtig meget, når folk kommer og hilser på hende, og jeg kan vise hende frem.

Hvornår og hvorfor er det rart at have en hund, når man er hjemløs?

Når jeg er ensom og alene. Jeg gav hende så meget kærlighed fra starten, at hun ikke kan bruges som vagthund. Jeg har elsket hende for meget.

Hvad er det bedste ved at have en hund?

Hun er der ligesom bare altid, lige meget hvad der sker. Da jeg fik hende forandrede hun mig. I stedet for at fare rundt, fik jeg pludselig et ansvar.

 

 

 

 

 

Fluffy, Melanie & Tina

FLUFFY, MELANIE & TINA

Fluffy (den store), 9 år, har været passet hos Tina i 5 måneder.
Melanie, 3 år, har været hos Tina siden hun blev født.
Tina, 42 år, har været hjemløs i 9 år. Har en lejlighed, men kan ikke lide at være i den.

Hvorfor fik du en hund?

Både mine bedsteforældre og mine forældre drev kennel, så det har altid været i mig. Det er mit liv at have hund. Det er det, jeg lever for. Jeg har min datter på tyve år, men mine hunde er min dagligdag.

Hvad er jeres yndlingsting at gøre sammen?

Jeg kan bedst lide at se, når de udvikler sig. Da jeg fik Fluffy, kunne hun ikke lide andre end sig selv, så det har været rart at se udviklingen med hende på de få måneder, jeg har passet hende.

Hvad betyder dine hunde for dig?

De ligger i min seng, i min sofa, i min sovepose. Jeg finder en sovepose, der er stor nok. Jeg har altid tæpper med til dem, for at de ikke skal ligge på gaden.

Hvornår og hvorfor er det rart at have en hund, når man er hjemløs?

Altid. For mig er det især, når jeg har det svært eller er ked af det, for de kan mærke det. De betyder, at jeg kommer op og ud hver dag. Jeg har et ansvar på en anden måde end med børn, som kan sendes over til far eller bedsteforældre.

Hvad er det bedste ved at have en hund?

Jeg havde ikke været her mere, hvis det ikke var for mine dyr.