Hjortepåkørsler - et stort problem

I Danmark påkøres mere end 10.000 hjorte om året. Det tal skal vi have ned, for påkørslerne medfører stor lidelse for både de hjorte som rammes og de bilister, som rammer dem.

DB_Ikon_Hjort_Hvid_RGB.png

UNDGÅ PÅKØRSLER

HVIS UHELDET ER UDE

HØJSÆSON FOR HJORTE

Forår
Der er mange påkørsler i april og maj og det er der flere forklaringer på. I april-maj er dyrene generelt ekstra aktive. En anden er, at det er på denne tid, at rålammene fra sidste år skal ud at klare sig selv. De er uerfarne i trafikken, og de er tvunget til at bevæge sig ud i verden for at finde deres eget sted at være.

Efterår
Den anden højsæson for påkørsler er oktober og november. Her begynder dagene at blive så korte, at skumring og dæmring – hvilket er de tidspunkter, dyrene helst bevæger sig rundt på – falder sammen med, at vi kører til og fra arbejde. Den øgede trafik af både dyr og mennesker fører til flere påkørsler.

Hjortenat.highres..jpg

HAR DU SET DANMARKS NYE HJORTESKILT?

HER SKER FLEST ULYKKER

Antallet af hjortepåkørsler stiger år for år. Nedenfor kan du se, hvor i landet ulykkerne sker. Se mere statistik om udviklingen i hjortepåkørsler. 

GPS-DATA GØR HJÆLPEN BEDRE

Dyrenes Beskyttelse har i 2019 startet et nyt projekt op, som skal indsamle mere nøjagtig viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag. Vi er begyndt at anmode folk om at dele deres GPS-data med Vagtcentralen 1812, når de ringer om en påkørt hjort, og resultaterne er allerede meget lovende. Når Dyrenes Beskyttelse har de nøjagtige koordinater for påkørslen, kan man begynde at sammenholde med andre faktorer, fx geografi, tidspunkt for påkørsel og årstid. Forhåbentligt resulterer det i viden, som kan være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden. Til gavn for både dyr og mennesker.

aage.png

Projektet er støttet af Aage V. Jensen Naturfond. 

 

Hjorte i Danmark

Rådyr

Hun: 20 - 30 kg. Han: 23 - 35 kg

Rådyr til hjemmeside.png

Sika

Hun: 35 - 45 kg. Han: 50 - 80 kg.

sika, Skandinavisk dyrepark 1 - MC.jpg

Dådyr

Hun: 30 - 50 kg. Han: 60 - 100 kg. 

Dårdyr til hjemmesiden.png

Kronhjort

Hun: 80 - 120 kg. Han: 140 - 180 kg

Kronhjort.png test.png

HVIS HJORTEN ER DØD

Hvis hjorten er død ved en påkørsel, kan du evt. ringe til Falck for hjælp. Men der er også andet du kan gøre.

SENESTE NYHEDER OG ARTIKLER

Rekordmange hjortepåkørsler skyldes muligvis større opmærksomhed

Dyrene skal ikke tage skraldet

Løse hunde bider hjorte over hele landet