Før du får hund

Hund i kurv

Der er mange glæder og positive sider ved at anskaffe sig en hund, men der medfølger også et stort ansvar, samt en hel del arbejde og udgifter i forbindelse med pasning, pleje og træning af hunden. Det er derfor meget vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i, hvad det kræver at have hund. Man skal gøre sig klart, hvad man selv kan tilbyde hunden, og det er vigtigt, at man vælger en race, der passer til familien og dens livsstil.

En hund kræver meget tid hver dag og du bør overveje om en hund passer ind i din hverdag, før du anskaffer dig en. Som udgangspunkt er vi meget optimistiske, når vi skal vurdere vores egne evner.

Når du vurderer den tid og energi, du planlægger at bruge på hunden, er det derfor en god idé at trække ca. 20 % fra. En hund bør være alene så kort tid som muligt i dagligdagen, og hunden skal ud over daglig motion aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1 1/2 time dagligt til direkte beskæftigelse og pleje af hunden – ud over den tid hvor du på anden måde bare er sammen med hunden.

Læs mere om Dyrenes Beskyttelses råd før du anskaffer dig en hund i vores pjece Før du køber hund PDF-format

Køb af hund
Når du skal ud og købe hund, er det vigtigt at du er ekstra opmærksom på, om den har haft det godt og er blevet opdrættet under ordentlige forhold. 

• Se altid hvor hvalpen er opvokset – er der pænt og rent og rart at være?

• Hils på tæven til hvalpen – er den glad og tillidsfuld, sund og velplejet?

• Hvalpen skal have haft regelmæssig kontakt med mennesker af begge køn

• Er hvalpen vaccineret og fået ormekur? 

• Hvad står der i hvalpens sundhedsbog?

• Hvalpen skal være mærket og registreret inden den er 8 uger gammel

• Det er altid en god ide at lave en skriftlig købsaftale

Det er vigtigt, at du insisterer på at se de forhold, som hundene lever under til hverdag. Kan du ikke få lov til dette, bør du vælge en anden opdrætter. Ved at se de voksne hunde hos opdrætterne kan du også danne dig et indtryk af, om racen passer til dine forventninger.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at hvalpene har haft regelmæssig kontakt med mennesker af begge køn samt børn såvel som voksne hos opdrætteren. Spørg derfor til, hvor mange mennesker der er til at tage sig af de hunde, som findes hos opdrætteren. Spørg desuden, om der er noget bestemt, du skal vide om racen eller den bestemte hvalp, som du ønsker at købe. Den gode opdrætter har ikke noget at skjule og svarer beredvilligt på alle dine spørgsmål. 

Hvis hunden er stambogsført, bør du tjekke, hvilken organisation der står bag stambogen, så du ved, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår problemer. Indgå ikke mundtlige aftaler med opdrætteren, men få en skriftlig købsaftale underskrevet af begge parter, hvor oplysninger og aftaler bliver skrevet ned.

Brug hovedet og ikke hjertet når du køber hund. Køb aldrig en hund af medlidenhed, men find en anden opdrætter, som du har tillid til. 

Oplever du forhold som ikke er i orden, skal du altid reagere ved at kontakte politiet eller Dyrenes Vagtcentral 1812.

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

#spisordenligt

Gør kød til et krydderi

Tænk grønt

#spisordentligt og bliv inspireret til nem, grøn og lækker mad