Foderautomat til havens fugle

Drop foderbræt og mejsekugler

Det klassiske foderbræt skal skiftes ud med en foderautomat, og mejsekuglerne fra supermarkedet skal droppes for i stedet at lave egen fedtblanding til naturens kogler. Dyrenes Beskyttelse guider dig til en mere sygdomsfattig have for fuglene.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

Gode råd til brug af foderautomat:

 1. Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke kan besørge i maden. 
   
 2. Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.
   
 3. Placér ikke foderautomaten for langt fra buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge, fordi mange fugle på én gang træder rundt i og lægger afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene.  Og de klassiske mejsekugler, man kan købe i supermarkederne, er lavet af en fedtblanding, der svarer til fastfood for fugle, og så er de oven i købet pakket ind i et net, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

”I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen,” siger Michael Carlsen, der giver gode råd til typer af frø til foderautomaten og en opskrift på fedtblanding.

Hvilke frø til hvilke fugle?

En foderautomat og også frøene til den kan man købe på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad angår frø og kerner er der sammenhæng mellem hvilke frø, man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene kan bestemme, om det er spurve eller mejser, der vil benytte foderautomaten.

”Hampefrø er mest for fugle, der spiser på stedet. Det gælder eksempelvis spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der generelt vil pendle mellem et skjulested og foderautomaten. Det gælder eksempelvis blåmejser og musvitter, som helst vil spise skjult og i sikkerhed,” fortæller Michael Carlsen.

Fordi nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det også relevant at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres. Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og vil foretrække en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Opskrift: Lav dine egne fuglekugler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Det skal du bruge:

 • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)
 • Natursnor
 • Økologisk fedt
 • Økologisk havregryn

Sådan gør du:

 • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå inden for i nogle dage, indtil de har åbnet sig.
 • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.
 • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens skal være klæbrig og fast.
 • Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.
 • Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.
 • Del artiklen på: