Artikel, 16. december 2019

Dyr er ikke julegaver

Et kæledyr kan være et brændende ønske for mange, men dyr er ikke gode gaver. Den uerfarne ejer har ikke mulighed for at forberede sig på ansvaret, der følger med dyret. Derfor kan dyrene ende med at mistrives eller at skifte ejere mange gange i dyrets liv efter jul.

Image of Jens Jokumsen
Jens Jokumsen,
Familiedyrschef
Del artiklen på:
Kæledyr er ikke gaver

Julen er fyldt med gaver, men gaverne skal ikke være fyldt med dyr. Et nyt pelset familiemedlem kræver tid og overskud – hvilket begge er ting, der er svære at opfylde under juleracet.

”Dyr er levende og sansende væsner, der har helt specifikke behov, som skal opfyldes. Det er derfor meget uansvarligt at give et dyr i julegave, fordi der er risiko for, at en uforberedt ejer ikke er klar til at påtage sig det ansvar, der følger med,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Giv andre ting, der indikerer dyret

Hvis ønsket om et kæledyr skal opfyldes, bør man i stedet for give et stedet for at give et symbol på det ønskede dyr. Dette kan være en hundesnor, en bog om pasning og adfærd eller en foderskål. På denne måde kan nye dyreejer selv vurdere hvornår de har tid og overskud til at deres nye familiemedlem flytter ind. 

Der er en del faktorer, man skal være forberedt på, inden man anskaffer sig et kæledyr: Hvor meget tid kræver det? Hvor dyrt er det at have? Og hvor længe lever det? 

”Man skal forvente at bruge mindst to timer hver dag på en hund, en kat kan koste mellem 6.000 – 8.000 kroner om året, og en kanin kan leve i op til 12 år”, forklarer Jens Jokumsen.  

Kæledyr kræver med andre ord meget overskud. Alle dyr har helt individuelle behov, som ny ejer skal være forberedt på at kunne imødekomme.

Et nyt hjem er stressende for dyr

At vænne sig til et nyt hjem kan for mange dyr være forbundet med en hel del stress. Derfor er det vigtigt, at tilvænningen til det nye hjem foregår under rolige og trygge omstændigheder, hvor der er afsat ekstra tid, så dyret kan tilpasse sig det nye hjem.

”Tilvænningen til et nyt hjem kan være en meget stressende oplevelse for et dyr. Det er derfor meget vigtigt, at den nye ejer er velforberedt på, og ikke får dyret som en overraskelse juleaften,” siger Jens Jokumsen og fortsætter:

”Hele familien skal være klar til at kunne løfte opgaverne, der kommer med det nye dyr; lige fra rengøring, pelspleje og fodring, til stimulering af dyrets sanser.”

Alternativer gaver når ønsket er et dyr

I Dyrenes Beskyttelses webshop kan du finde julegaver, der ikke indeholder dyr, men som i stedet kan forberede den kommende ejer på det ønskede dyr.

www.shop.dyrenesbeskyttelde.dk