Sigurd var skind og ben, da han ankom. Foto: Cathrine Cocks/ Dyrenes Beskyttelse
Sigurd var skind og ben, da han ankom. Foto: Cathrine Cocks/ Dyrenes Beskyttelse

Dyrlægetjek af Sigurd: alle knogler var fremtrædende

Hunden Sigurd flyttede ind på Nordjyllands dyreinternat, da han var i rigtig dårlig stand. Han var ekstremt undervægtig og havde i lang tid ikke fået nok eller korrekt foder. Der ventede derfor et omfattende dyrlægeforløb for at få Sigurd ovenpå igen.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hunden Sigurd vejede bare 11,4 kilo, da han ankom til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. En hund i hans størrelse burde veje omkring 20 kilo, så han var svært undervægtig og havde akut brug for hjælp.

Som det første blev Sigurd tilset af en dyrlæge, så han kunne blive undersøgt fra top til tå. Derefter blev der lavet en plan for, hvordan han skulle behandles og vurderet, om han generelt ville kunne tage på i vægt og blive frisk igen. 

- Vi var meget bekymrede, da vi fik ham ind. For en hund kan godt tage skade af at være undervægtig i længere tid. På et tidspunkt vil organerne tage skade, og hvis det først er sket, kan det være svært at gøre noget. Så vi var virkelig spændte på, hvad dyrlægen sagde, siger Cathrine Cocks, internatmedarbejder på Nordjyllands Internat. 
 

Dyrlægens dom

Til dyrlægetjekket blev Sigurd vurderet på mange forskellige parametre. Det er blandt andet hans ydre udseende, hans bevægeapparat, hans kropsåbninger og hans adfærd. 

- Dyr vurderes på en skala fra 1-9, når deres vægt vurderes, og her lå Sigurd på en klar 1'er. I journalen står der, at hans ribben, lænd, hofteben og alle knogler i hans krop var fremtrædende, og så havde han næsten ingen muskelmasse, siger Cathrine Cocks. 

Ud over problemet med vægten, havde Sigurd også en meget mat og glansløs pels og flere bare pletter på kroppen. Han havde også enkelte små sår, men heldigvis ingen større, fysiske skader eller problemer. 

- Han havde lidt væske fra næse og øjne, men det var til at behandle forholdsvist hurtigt. Heldigvis vurderede dyrlægen også, at Sigurds vægt kunne reddes, og vi fik derfor sat gang i en striks foderplan i samarbejde med hans nye plejefamilie, og det hjalp, siger Cathrine Cocks. 

Ifølge dyrlægen var Sigurds undervægt med til at stresse ham. Han var ekstremt madfikseret, hvilket kom af at have været i konstant sult i virkelig lang tid. Men ud over dette havde han ikke nogen adfærdsudfordringer. 

Seks uger i pleje

Ude ved plejefamilien skulle Sigurd hurtigt vise sig at være en rigtig fighter. Efter bare seks uger havde han næsten opnået sin optimale vægt, til stor overraskelse for alle på Nordjyllands Internat. 

- Til hans sidste dyrlægetjek skrev dyrlægen, at han var frisk og glad og nu spiste fint. Plejefamilien har virkelig passet godt på ham og har trænet en masse med ham. Vi er så imponerede over, hvor hurtigt han er kommet sig, når man tænker på, hvor tynd han var, da vi fik ham ind, siger Cathrine Cocks.