Nyhed, 30. november 2016

En fuglevenlig have har blade og kvas

Det er tradition, at haven skal rives fri for blade og kvas inden vinteren. Men en sådan have indeholder ikke nogle naturlige fodermuligheder for fuglene, og gør det sværere for dem at klare kulden.

Image of Katherina  Petersen
Katherina Petersen,
Studentermedhjælper
Del artiklen på:
En fuglevenlig have har blade og kvas

Det er et paradoks at have både en rydelig have og mange fugle. Hvis bladene rives væk, æblerne samles op og kvaset ryddes, så er nogle meget vigtige fodermuligheder fjernet for fuglene i vintermånederne.
 
”Når folk rydder haverne inden vinteren, så glemmer de at tænke på, at det faktisk er fuglenes spisekamre. Hvis man gerne vil have fugle i haven, så må man altså også indrette den derefter,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Fuglevenlig haveindretning

Det kræver ikke overvældende meget at indrette sin have fuglevenligt. Faktisk kræver det mindre, da man slipper for en stor del af havearbejdet, som traditionelt hænger sammen med at gøre klar til vinteren.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler:

  • Lad som minimum bladene ligge i havens sider: De nedfaldne blade udgør et vigtigt spisekammer for fuglene, idet der under bladene lever mange smådyr, som fuglene kan leve af gennem vinteren.
  • Lav en brændestak: En brændestak er både dekorativ og et godt spisekammer for vinterens fugle. Her kan der nemlig leve mange dyr, som fuglene kan nyde godt af.
  • Lav kvasbunker: Disse er ligesom de andre spisekamre fyldt med gode smådyr for fuglene, men kvasbunker er ydermere også velegnede for havens pindsvin, idet de kan overvintre i bunkerne. 
  • Saml ikke æblerne op: De nedfaldne æbler er en vigtig fødekilde for især solsorten. Det vil derfor være til stor gavn for fuglen, hvis ikke æblerne ryddes væk.
Michael Carlsen

Kontaktinformation:

Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse:

33 28 70 14  

 

Medievagten: 40 84 15 12