Artikel, 13. september 2018

Muldvarpejagt giver blot flere skud

Fra september begynder den årlige højsæson for muldvarpejagt, fordi haveejere bliver generet af muldvarpeskud. Men jagten på de små gravere giver ikke nødvendigvis færre jordbunker i haven.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Jag ikke din muldvarpe, der kommer bare en ny

På denne tid af året skyder det op med muldvarpeskud i landets haver og på marker. Men de frustrerende haveejere kan ty til at opsætte fælder for at slippe af med den lille graver. Det er dog ikke holdbart og har ofte den modsatte effekt:

"Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder," siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen af muldvarpen, hvilket danner de såkaldte muldvarpeskud.

Lad graveren gøre sit arbejde

Muldvarpeskud opstår kun så længe, muldvarpen udvider eller udbedrer sit gangsystem. Derfor er den sikreste vej til en have næsten fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

"Lader man muldvarpen være, er der mange muldvarpeskud, når den flytter ind, men kort tid efter meget få. Muldvarpe er nemlig meget territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny bare vil flytte ind og grave på fuld drøn igen," forklarer Michael Carlsen.

Derfor lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, at man lader muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og herefter udjævne de få muldvarpeskud, der indimellem dukker op.