muldvarpe

Dyrenes Beskyttelse: Drop muldvarpejagten i haven

I starten af efteråret forlader de unge muldvarpe deres mors territorium, for at grave deres egne gange. Mange haveejere finder muldvarpeskuddene generende, men Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til at lade muldvarpen være i fred.

Skrevet af:
Michael Carlsen

På denne tid af året skyder det op med muldvarpeskud i landets haver og på marker. Desværre er der mange haveejere som er frustrerede over de små jordbunker i græsplænen, og de sætter derfor ofte fælder, for at slippe af med den lille graver. Fælderne er ikke særlig humane og selv hvis man fanger muldvarpen er det ofte en stakket frist inden der kommer en ny.

- Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Lad muldvarpen arbejde i fred

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger sit gangsystem under jorden. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner muldvarpeskud. Når først det er færdigt, så afpatruljerer den mest gangene efter bytte og graver ikke så tit nyt.

Derfor betyder den mest dyrevenlige vej også en have MED muldvarp men næsten fri for muldvarpeskud – for jævner man muldskuddene så holder der efter en tid op med at komme nye og så har man fortsat en plæne uden muldskud.

- Hvis muldvarpen får lov til at grave færdig i fred, vil der næsten kun være mange muldvarpeskud, når den flytter ind. Kort tid efter, vil der være meget få muldvarpeskud i haven. Muldvarpe er nemlig territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen, forklarer Michael Carlsen.

Derfor lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, at man skal lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde. Herefter vil der komme meget få muldskud, som nemt kan udjævnes.