Hunden Sigurd kom til Nordjyllands Internat og vejede bare 11,4 kg. Foto: Cathrine Cocks/Dyrenes Beskyttelse

Fra skind og ben til sund og rask

Hunden Sigurd ankom til Dyrenes Beskyttelses dyreinternat i Nordjylland, da han vejede bare 11,4 kilo. Hans optimale vægt var omkring 20 kilo, og det var derfor vigtigt at få ham tilbage i god stand, da en undervægtig hund kan tage varig skade.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I starten af februar ankom hunden Sigurd til Nordjyllands Internat. Sigurd var ekstremt tynd, da han havde ikke fået nok mad igennem sit korte liv. Han vejede kun 11,4 kilo, da han burde veje omkring 20 kilo, og det var nødvendigt at han tog på og begyndte at få tilstrækkeligt med mad, hvis han ikke skulle tage varig skade. 

Efter lang tid med for lidt mad og vand bliver en hunds fordøjelsessystem særligt sensitivt. En undervægtig hund må derfor ikke bare få en masse foder serveret med det samme, men skal langsomt vænnes til at spise og have mad i maven igen. Hvis hundens fordøjelseskanal belastes, kan det give diarré, dårlig mave og opkast.

- Vi startede med at give Sigurd ganske lidt mad. Han fik 42 gram foder seks gange om dagen. De første dage fik han skånekost, og efterhånden som vi kunne se, at hans afføring så normal ud, begyndte vi at give ham lidt mere ad gangen og knap så tit, siger Karina Fisker, internatchef i Nordjylland.

Da Sigurd kunne holde skånekosten i sig, og hans afføring så normal ud, begyndte internatet lige så stille at blande det almindelige foder, han skal ende med at spise, op med det andet foder. 

Skal vænnes langsomt til mad 

Selvom man umiddelbart har lyst til at give en så tynd hund en kæmpestor skål mad med det samme, så er det vigtigt ikke at gøre det.

- Han ville selvfølgelig spise det hele, hvis han fik mulighed for det, og den første afføring, Sigurd havde på internatet, var fyldt med stof og tekstil, som tydede på, at han havde spist alt, han kunne få fat i. I begyndelsen spiste han næsten vores fingre, når vi gav ham godbidder, fordi han var så sulten, siger Karina Fisker. 

Sigurd har fulgt en striks foderplan, som har sikret, at hans mave ikke tog skade af den pludselige mængde foder. Planen er lavet i samarbejde med dyrlægen, og Sigurd har jævnligt gået til tjek for at sikre, at alt så fint ud. Foder er en essentiel del af et godt og sundt hundeliv, og selvom en hund som Sigurd var ekstremt sulten, da han kom, er han gradvist blevet vænnet til at spise igen. 

Sigurd gik fra at veje 11,4 kilo til at veje omkring 20 kilo på cirka fem uger. Det er meget forskelligt fra hund til hund, hvor hurtigt de tager på igen, men heldigvis tog Sigurd godt imod foder.