Danske turbokyllinger ross 308
Spidskandidat for Moderaterne til Europa-Parlamentsvalget til sommer vil have et EU-forbud mod turbokyllinger. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Spidskandidat: Vi bør arbejde for et europæisk forbud mod turbokyllinger

Stine Bosse (M) vil have EU til at forbyde turbokyllinger, skriver hun i et debatindlæg. Det er Dyrenes Beskyttelse meget enige i.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

I anledning af påsken slog Moderaternes spidskandidat til sommerens Europa-Parlamentsvalg et slag for slagtekyllingernes velfærd. 

I et opsigtsvækkende debatindlæg i Avisen Danmark argumenterer Stine Bosse (M) for et EU-dækkende forbud mod turbokyllinger, som hun påpeger, har store problemer med dyrevelfærden. 

Det kan ikke bare overlades til forbrugerne ved køledisken. 

"Det er ikke meningen, at vi som forbrugere skal gå rundt og spekulere, når vi køber eller spiser mad," siger Bosse, som peger på turbokyllingernes alvorlige helbredsproblemer og det faktum, at mange dør i staldene, ude af stand til at understøtte deres egen kropsvægt.

Turbokyllingen er et andet navn for kyllingeracen Ross 308. 

Den er fremavlet til at tage meget hurtigt på i løbet af kort tid og kan derfor vokse fra 50 gram til hele 2.000 gram på kun ca. 33 dage, hvorefter den slagtes. 

Netop den hurtige vækst kan give turbokyllingen mange velfærdsproblemer i dens alt for korte liv.

Stine Bosse ser også gerne, at EU indfører samme dyrevelfærdsmæssige krav til importerede produkter, så landmænd uden for EU skal overholde EU's dyrevelfærds-standarder for at kunne sælge deres varer på det europæiske marked.

"Det er ikke anderledes fra kravet om, at kosmetikvirksomheder skal overholde EU’s regler om at udelade skadelige kemikalier," forklarer hun.

At et forbud får så kraftig opbakning fra en spidskandidat til Europa-Parlamentet vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse.

”EU sætter det meste af rammerne for den måde, landbrugsdyr bliver holdt på, også i Danmark. Dyrene har brug for stærke stemmer som Stine Bosse i Europa-Parlamentet. Personer, der er klar til at kæmpe dyrenes kamp og få strammet lovgivningen, som for eksempel et forbud mod turbokyllinger,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse. 

Dyrevelfærdsaftalen fra foråret 2024 pålægger den danske regering at arbejde for en udfasning af turbokyllinger på EU-niveau i forbindelse med, at Europa-Kommissionen til efteråret ventes at fremsætte ændrede regler på dyrevelfærdsområdet.

Bag aftalen står Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.

Søndag d. 9. juni skal danskerne stemme til Europa-Parlamentsvalget. Mange af de regler, der gælder for dyrevelfærden i Danmark, bliver fastsat i EU. Derfor er valgdagen en unik mulighed for med dit kryds at få mere dyrevelfærd ind i EU.