Dansk dyrlægehjælp sikrer masaihundenes sundhed

To raske hunde er bedre end seks udsultede

I 2018 startede Mara North Conservancy Dog Project for at beskytte såvel de lokale masaiers hunde som et naturområde, der strækker sig over 320 kvadratmeter i det sydvestlige Kenya. Projektet er søsat af Karen Blixen Camp Trust.

Flere end 2.200 hunde er blevet behandlet i projektet, der to gange årligt sender dyrlæge Rikke Langebæk fra Københavns Universitet til Kenya med et hold dyrlægestuderende, der vaccinerer, neutraliserer, giver ormekur og behandler for sygdomme.

Oplysning og samarbejde med de lokale er afgørende for projektet, der med tiden fået stor opbakning fra lokalbefolkningen, fordi de kan se, at det hjælper. Før var devisen: Jo flere hunde, des bedre. Nu giver det langt bedre mening at have få raske hunde end flere udsultede hunde, der måske strejfer bort og jager vilde dyr.

Dyrenes Beskyttelse har støttet projektet siden 2020 for at være med til at sikre en bæredygtig og sund bestand af brugshunde, der ikke er til fare for mennesker, dyr eller naturen.

Nyt hold til Kenya i november

I midten af november i år sendes endnu et hold afsted til Mara North Conservancy. Holdet består af dyrlægestuderende fra Kenya, USA og Danmark og skal neutralisere, behandle og vaccinere hundene mod rabies, hundesyge og parvovirus.

Samtidig skal de undervise og oplyse lokale børn og voksne i hundes adfærd, pleje og sundhed, så de kan forebygge sygdom og mistrivsel i hundeflokkene.

SMS MASAI til 1474 og støt arbejdet med 100 kr. mens dyrelægerne er i området.

Derfor skal du støtte masaihundene

"Projektet er et holistisk projekt, der arbejder med både dyrevelfærd, kapacitetsopbygning, sundhed og bevarelse af truede dyrearter. Det kan dermed have stor betydning for både dyr, mennesker og naturen i Masai Mara."

Anne Sofie Meilvang, biolog og leder af internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse

Sunde hunde sikrer mad til familien

I mange hundrede år har hunde været en vigtig del af masai-folkets landsbyer. I Masai Mara i Kenya bliver de brugt til at vogte og beskytte husdyr og mennesker mod vilde rovdyr.

De færreste af hundene er dog neutraliserede, og antallet af hunde stiger i en hastighed, som masaierne hverken kan brødføde eller har behov for.
Hvalpe efterlades i værste fald på savannen til en uvis og barsk skæbne, ligesom strejfende hunde udgør en trussel mod det unikke dyreliv i området ved at jage, forstyrre og overføre sygdomme.

Masaierne har ikke ressourcer til selv at vaccinere, neutralisere eller behandle tilstrækkeligt af de syge hunde, hvorfor udfordringerne kan vokse sig uoverkommelige.

Masai med kvæg