I flamingokasser transporteres levende krabber fra Grønland til Danmark.
Air Greenland er begejstrede på Facebook over transporten af levende krabber. Foto: Facebook

Dyrenes Beskyttelse: Luftbro med levende krabber er en rigtig skidt idé

Grønlandske kæmpekrabber er for første gang fløjet levende til auktion i Danmark. Det fejres af fiskere og flyselskab, men det sker på bekostning af krabberne, mener Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Levende snekrabber fra Grønland skal fremover sælges på auktion i Danmark. De første 560 krabber landede i sidste uge, meddeler flyselskabet Air Greenland. Det kaldes "et historisk skridt for fiskeriet", men det er et skridt i den forkerte retning, mener Dyrenes Beskyttelse.

- Vi ønsker ikke behandle dyr på den her måde, hvor alt tyder på, at man kun anser dyret for at være en vare, når det transporteres levende for at opnå en højere pris, siger Nicolaj Lindeborgh, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det er ikke nyt, at havdyr leveres levende til restaurationer og forbrugere, hvilket blandt andet gør sig gældende for hummere. Men det er forbundet med gene for dyrene, og der bør derfor ikke etableres faste flyvninger med levende krabber mast sammen i flamingokasser.

Hos Air Greenland var medarbejderne spændt på, om krabberne i det hele taget ville klare turen. Men hos flyselskabet er man begejstret over, at kun 13 af krabberne døde på turen.

- Vi har været spændte på, om krabberne ville klare turen. Krabberne ankom til fiskeauktionen i Hanstholm, og her var der kun 13 døde krabber ud af 500 kilo, og det er over al forventning, lyder det fra Air Greenlands cargo sales manager, Søren Støvhase Nørsø.

Den tankegang vækker ikke begejstring hos Dyrenes Beskyttelse.

- Det er uacceptabelt, at man sender dyr afsted på en rejse, hvor det lyder til, at man ikke engang forventer, at de overlever. Man kan med rette forestille sig, at turen dermed heller ikke har været spor rar for dem, der rent faktisk overlevede, forklarer Nicolaj Lindeborgh og fortsætter:

- Krabber kan både føle smerte og stress. Netop stress er med stor sandsynlighed dødsårsagen for krabberne, der bliver bragt i en situation, der er en helt anden end deres naturlige miljø i vandet. Fangsten og placeringen i en lille flamingokasse, hvor den er stuvet sammen med sine artsfæller og skal flyves i flere timer til København, før den køres videre til Hanstholm, akkumulerer sig alt sammen til en ubehagelig og for nogle dødelig, stressfyldt oplevelse for dyret.

- Vi ønsker ikke behandle dyr på den her måde, hvor alt tyder på, at man kun anser dyret for at være en vare, når det transporteres levende for at opnå en højere pris.

Nicolaj Lindeborgh, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Men hos fiskeauktionen i Hanstholm forventer auktionsmesteren, at importen fortsætter, og at levende kongekrabber kan blive de næste til at tage turen, fremgår det af nyhedssitet Fiskerimagasinet.

Nicolaj Lindeborgh fraråder at udføre de planer.

- De døde krabber er kun en indikator for, hvor hård turen er for alle krabberne, og vi kender kun dødstallet frem til auktionshuset. Krabberne transporteres efterfølgende videre til restauration eller private forbruger, hvor de opbevares, indtil de skal anvendes og får en ende på deres pinsler.

- Alt i den her proces er forbundet med dyrevelfærdsmæssige problemer. Derfor bør Krabben bør aflives hurtigst muligt efter fangsten af hensyn til dens tarv.