Nytårsaften

Guide: Undgå at hunden får angst nytårsaften

Som hundeejer er det vigtigt at forberede hunden på nytårsaften i god tid, så man ikke ender med en skræmt hund. En nytårsaften uden hensyn til hunden kan få varige konsekvenser for den.

Skrevet af:
Jens Jokumsen

For mennesker er nytårsaften forbundet med fest og farver, men for hunde kan den derimod være forbundet med stress og angst, fordi alle vaner brydes i kombination med høje lyde og lysglimt. Det er derfor vigtigt at planlægge nytårsaften i god tid for at gøre aftenen så lidt stressende for hunden som muligt.

”Det er forskelligt fra hund til hund, hvordan de oplever nytårsaften. Mens nogle hunde bliver så stressede, at de skal medicineres, kan andre nøjes med at ligge i skødet hos ejeren eller gemme sig under bordet. Uanset hvor stresset den enkelte hund bliver, så bør man altid sørge for, at der er taget hensyn til hunden,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Det spredes som ringe i vandet

Hvis hunden får en dårlig oplevelse nytårsaften, kan den blive bange for andre høje lyde eller blive endnu mere stresset næste nytår.

”Oplever hunden et højt niveau af stress og angst nytårsaften, kan det spredes som ringe i vandet til andre situationer som fx torden og skybrud. Derfor må vi som hundeejere tage de hensyn, der gør, at hunden ikke bliver så påvirket, at den også begynder at føle angst i hverdagen,” forklarer Jens Jokumsen.

Sådan giver du din hund tryghed nytårsaften

Der er mange ting, man som hundeejer kan gøre for at skærme sin hund, så den kommer til at føle så meget tryghed som muligt trods nytårsspektaklerne. For at tage de bedste hensyn til sin hund nytårsaften, må man tage udgangspunkt i, hvor stresset den blev sidste år, eller hvor stresset den generelt bliver ved høje lyde og uvante situationer.

”For hunde der bliver meget stressede nytårsaften, kan det være en god ide at fejre det væk fra byen, hvor der ikke er larm fra fyrværkeri. For andre hunde er det passende bare at lade dem være tæt på ejeren, tænde radioen eller give dem et tyggeben, når fyrværkeriet er værst,” siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke, at man lader hunden være alene nytårsaften. Det kan være svært at vide, om den reagerer voldsomt i en situation, og en negativ oplevelse kan forstærke angsten, hvis hunden er alene hjemme.

Er man i tvivl om, hvilke forberedelser der passer bedst til sin hund, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler, så nytårsaften bliver festlig for ejerne og mindst muligt stressende for hunden.

Et nytår med hensyn:

  1. Forbered nytåret i god tid, hvis en dyrlæge eller adfærdsbehandler skal kontaktes.
  2. Skærm hunden for lysblik og høje lyde, og lad den gemme sig, hvis det giver tryghed.
  3. Sørg for at hunden ikke kan løbe væk. Den kan reagere uventet i den stressede situation.